Funafuti, huvudö i ögruppen Tuvalu.

Ö-nationer varnar för nödläge

Uppdaterad
Publicerad

De små ö-länderna i Stilla havet vädjade på måndagen till ledarna på klimattoppmötet i Paris att göra mer för att minska utsläppen. Mikronesien vill få FN att införa ett globalt ”krisläge”.

Många små länder i Stilla havet som Tuvalu, Kiribati och Mikronesien ligger bara ett par meter över havsnivån. Om havet stiger som följd av den globala uppvärmningen riskerar delar av länderna att utplånas. De är också utsatta för de kraftigare stormar som väntas i klimatförändringens spår. På klimatmötet krävde alliansen av små ö-länder mer hjälp av den rika världen att klara av förändringarna. Presidenten för Mikronesien, Peter M. Christian, uppmanade FN:s generalsekreterare Ban Ki-moon att utfärda ett världsomfattande ”nödläge”.

– Utmaningen är att vi ska rädda oss själva, inte någon annan, utan oss själva, sa han till Reuters.

#vårtklimat

– Ytterligare temperaturhöjning kommer att betyda att Tuvalu utraderas helt, sa Enele Sosene Sopoaga, president på Tuvalu.

”På väg mot katastrof”

Ö-länderna kräver tillsammans med de mest sårbara länderna att klimatavtalet tar sikte på max en och en halv grads uppvärmning, istället för två. Det skulle ge en säkerhetsmarginal för de mest utsatta. Biståndsorganisationen Oxfam som arbetar med klimateffekter i fattiga länder, betonade på måndagen att de utsläppslöften som alla länder lämnat till FN är långt ifrån tillräckliga.

– Vi måste försäkra oss om att utsläppsminskningarna som ligger på bordet ökas de närmaste åren. Även om de är utan motstycke, är de inte tillräckliga. Det betyder katastrof för en del av de fattigaste människorna, sa Tim Gore från Oxfam till SVT Nyheter.

Nya miljarder till sårbara länder

En avgörande pusselbit för att Paris-avtalet ska gå i mål är att de rika länderna uppfyller sitt tidigare löfte om etthundra miljarder dollar om året efter 2020 i klimatbistånd. Hittills finns bara tio miljarder i den gröna klimatfonden. Under måndagen kom dock löften om miljardsatsningar på förnybar energi från USA och andra länder tillsammans med Bill Gates. Sverige utlovade 100 miljoner kronor som tillsammans med en rad andra länder summerades till över två miljarder till anpassningsåtgärder.

– Det har varit uppmuntrande tillkännagivanden. Men det är kortsiktigt och det duger inte med att sätta plåster. Vi behöver ett riktigt starkt system som ser till att det kommer nya pengar till de här behoven, sa Tim Gore.

FN presenterade också idag ett nytt program för att skydda befolkningen i utsatta kustländer.

– Det här är människor som har gjort minst för att orsaka klimatförändringarna, men kan förlora mest, till och med deras liv, sa Ban Ki-moon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#vårtklimat

Mer i ämnet