USA:s president Barack Obama. Foto: TT

Obama ber om ursäkt för sjukhusbombning

Uppdaterad
Publicerad

USA:s president Barack Obama ber nu officiellt Läkare utan gränser (MSF)om ursäkt för den bombattack som ägde rum i lördags mot ett av organisationens sjukhus i Afghanistan.

President Barack Obama ringde MSF:s ordförande Joanne Liu för att be om ursäkt för flygbombningen av organisationens sjukhus i afghanska Kunduz i helgen.

Obama talade också med Afghanistan president Ashraf Ghani och framförde sina kondoleanser.

MSF anser att det amerikanska flyganfallet mot sjukhuset i Kunduz är en attack mot Genèvekonventionerna. Organisationen kräver en oberoende internationell utredning.

– Det var inte bara en attack mot vårt sjukhus, det var en attack på Genèvekonventionerna. Det kan inte tolereras. Även i krig finns det regler, säger Joanne Liu.

MSF kräver att Genevekonventionen genomför en oberoende utredning av händelsen.

Attacken, som utfördes av amerikansk militär och krävde 22 människors liv och ett 40-tal skadade, har fördömts av omvärlden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.