I sitt tal till Afrikanska unionen (AU) sade Barack Obama bland annat att kontinentens ledare måste bli bättre på att lämna i från sig makten. Foto: TT

Obama: ”Demokratin hotas i Afrika”

Publicerad

Flera ledare i Afrika måste bli bättre på att respektera sina respektive länders konstitution. Det anser den amerikanska presidenten Barack Obama som på tisdagen träffade Afrikanska unionens (AU) medlemmar vid ett möte i Etiopien.

– När en ledare försöker att ändra reglerna bara för att kunna sitta kvar, riskerar det att skapa instabilitet så som vi sett sker i Burundi, sade presidenten i sitt tal.

Samtidigt får Obama kritik från flera människorättsorganisationer för att han kallat Etiopien en demokrati. Felix Horne, utredare vid Human Rights Watch, säger till den brittiska tidningen The Guardian att presidentens uttalande är chockerande. Horne ställer en retorisk fråga om vad ”de fängslade journalister, bloggarna och politiska fångarna i landet tycker om det”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.