Förre presidenten i USA, Barack Obama, talade vid ett kampanjmöte för guvernörskandidaten Phil Murphy. Foto: Mark Makela/Reuters/TT

Obama: ”Det här är inte 1800-talet”

Uppdaterad
Publicerad

Barack Obama är ute och kampanjar för den demokratiske guvernörskandidaten Phil Murphy. Vid ett stort möte under torsdagen höll han ett brandtal och uppmanade folk att använda sin rösträtt – samt kritiserade Donald Trump.

– Den politik vi ser nu trodde jag vi hade lämnat bakom oss. Vi lever på 2000-talet, inte 1800-talet, sa han.

USA:s förre president Barack Obama kritiserade den sittande presidenten Donald Trump, utan att nämna honom vid namn.  Han gick också till angrepp mot USA:s ”splittrande politik” vid kampanjmötet i New Jersey.

Obama har hållit sig utanför den politiska debatten ända sedan han lämnade presidentämbetet i januari i år. Nu hälsades han av publiken som skanderade ”Fyra år till!” när han äntrade scenen.

– Jag kan hänvisa er både till konstitutionen och till Michelle för förklaringar till varför det inte kommer att hända, sa han med ett leende till folkmassan.

”Vi måste stå emot”

Han talade om vilka beslut som drivits igenom under hans tid som president, bland annat Affordable care act, som republikanerna benämner Obamacare. Han nämnde också att arbetslösheten sjunkit under hans år vid makten.

– Den politiken vi ser nu trodde jag vi hade skrotat. Människor tittar 50 år bakåt. Vi måste stå emot en politik som bygger på rädsla, sa han.

Obama talade om den rädsla och bitterhet som präglade valkampanjen 2016 som ledde till Trumps seger. Han uppmanade också människor att använda sin rösträtt.

– Vi har alla ett ansvar för att demokratin ska fungera. Du kan inte klaga om du inte röstade.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.