Foto: TT

Tio döda efter ny skolskjutning i USA

Uppdaterad
Publicerad

10 personer sköts till döds och sju skadades på en skola i delstaten Oregon i USA. Den misstänkte gärningsmannen är en 26-årig man som dödades i samband med dådet.

Polis kallades till Umpqua Community College som ligger i Roseburg, Oregon vid 19:38 svensk tid. Larmet gällde skottlossning i ett klassrum. En beväpnad person hade öppnat eld på en skola i den amerikanska delstaten Oregon.

Enligt lokala medier som lyssnat av larmsamtalen tog det mindre än åtta minuter från att det första larmet kom in till att gärningsmannen var död. Han ska under de minuter attacken ägt rum ha börjat skjuta i ett klassrum och ska sedan gått vidare till andra klassrum, berättar vittnen.

Skolskjutning i Oregon

Enligt sheriffen ska också polisen ha blivit beskjuten. Lokala myndigheter varnade allmänheten via sociala medier om att hålla sig borta från skolan.

CNN rapporterar att den misstänkte gärningsmannen ska ha diskuterat dådet kvällen innan på nätet. Dådet misstänks inte ha terrorkopplingar, enligt CNN. Det är oklart vilken koppling gärningsmannen har till skolan, också vad som ligger bakom dådet.

– Våra tankar går nu till offren och det viktigaste just nu är att ta hand om dem och se till att området är säkert, sa guvernör Kate Brown.

”Extremt sorgligt”

För tre av de sju skadades som nu vårdas på sjukhus uppger tillståndet vara kritiskt.

– Vi kom till platsen och det var flera skadade i flera olika klassrum. Polis var på plats och gärningsmannen hade avväpnats, säger brandmannen Ray Shoufler, till CNN. Han berättade även att två personer avled när de transporterades till sjukhuset. Området undersöks av federal polis och hundpatruller i jakt sprängämnen och andra vapen.

Umpqua Community College har runt 3.000 heltidsstudenter och 16.000 deltidsstudenter och skolan motsvarar ett mellanting mellan en gymnasieskola och en högskola.

Enligt skolans tidigare rektor har skolan bara en obeväpnad vakt i tjänst åt gången. Sedan förra året har det debatterats om det varit tillräckligt. Skolan ska enligt Joe Olson, som gick i pension i juni, de senaste åren genomfört flera övningen med olika polismyndigheter.

Skottdåd på skolor

Den 1 oktober 2015: Minst tio personer dödades och över 20 skadades i en skjutning på Umpqua community college vid orten Roseburg i Oregon i USA. Gärningsmannen greps.

I oktober 2014 skickade en 15-årig pojke sms till skolkamrater och bjöd in till ett möte i matsalen på skolan i Marysville nära Seattle i nordvästra USA. Efter att ha skjutit mot de inbjudna tog han sitt eget liv. Tre av de skjutna dog.

I december 2012 trängde sig den 20-årige Adam Lanza in i en grundskola i Newtown, Connecticut, och sköt ihjäl 20 små barn och sex vuxna. Lanza mördade även sin mor innan han begick självmord.

I mars 2009 dog 15 personer när en 17-årig före detta elev sköt vilt på en skola i Winnenden i Tyskland.

I september 2008 gick en 22-årig elev in på en skola i Kauhajoki Finland och öppnade eld. Elva personer dog, inklusive skytten.

I april 2007 sköt en 23-årig student ihjäl 33 elever och anställda vid universitetet Virginia Tech i Blacksburg, Virginia, och tog sedan sitt liv.

I november 2007 dödades åtta personer på Jokela-skolan i Tusby i Finland. Den 18-årige gärningsmannen begick sedan självmord.

I mars 2005 dödades tio personer, fem av dem elever, i indianreservatet Red Lake i Minnesota. Den 16-årige gärningsmannen tog sitt liv.

I april 1999 sköt två tonåringar ihjäl tolv elever och en lärare på Columbine High School i Colorado innan de tog sina egna liv.

Källa: TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skolskjutning i Oregon

Mer i ämnet