Chelsea Manning. ARKIVBILD. Foto: TT

Obama förkortar visselblåsaren Chelsea Mannings straff

Uppdaterad
Publicerad

Den amerikanska visselblåsaren Chelsea Mannings fängelsestraff förkortas av president Barack Obama. Hon kommer att släppas fri i maj.

Visselblåsaren Chelsea Manning kommer att släppas fri redan i maj, efter ett beslut från USA:s avgående president Barack Obama, rapporterar New York Times.

Manning dömdes 2013 till 35 års fängelse, för blanda annat spioneri, för att ha läckt hemliga dokument till organisationen Wikileaks. Maning hade tillgång till databaser och hemligstämplade dokumenten då hon arbetade som underättelseanalytiker i Bagdad och ska ha år 2010 ha kopierat hundratusentals dokument. I informationen som läckte fanns bland annat uppgifter kring amerikanska diplomaters korrespondens och information om USA:s fängelser i Irak. Men även videor över USA:s närvaro i krigen i Irak och Afghanistan och som visar hur civila dödas av amerikanska soldater.

Wikileaks

Vita huset uppger att Manning är en av 209 fångar vars straff Obama kommer att korta, samtidigt kommer 64 fångar kommer att benådas.

Chelsea Mannings straff har nu blivit fastställt till den 17 maj, då hon alltså kommer att släppas fri.

Wikileaks: en ”seger”

Wikileaks grundare Julian Assange har tidigare sagt att han kommer att gå med på att utlämnas till USA om Chelsea Manning benådas. Efter beskedet tackade han, via Wikileaks Twitterkonto, alla som arbetat för att få Manning fri.

”Ert mod och er beslutsamhet gjorde det omöjliga möjligt”, skriver han.

Wikileaks twittrar att det är en ”seger” att Manning nu ska friges.

Via sin advokat välkomnar Assange beskedet.

– Han välkomnar det här beslutet och gläds med Chelsea Manning. Han tycker att det borde ha hänt tidigare, redan under Obamas första presidentperiod, säger Per E Samuelson till TT.

Assange vill nu att USA tar ett steg till och lägger ner alla misstankar mot honom.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Wikileaks

Mer i ämnet