Obama försvarade Trumpsupporter

Uppdaterad
Publicerad

Det är full fart under den sista veckan innan det amerikanska presidentvalet och president Obama har gett sig in i leken. Men under fredagens tal fick han läxa upp sina anhängare som buade ut en Trumpsupporter.

President Obama befann sig under fredagen i Fayetteville, North Carolina, för att tala till Hillary Clintons favör och under sitt tal till massorna riktade han kritik mot Republikanernas presidentkandidat Donald Trump. Då var det en äldre man i publiken, klädd i högtidlig militäruniform, som höll upp ett av Trumps valplakat. Hans agerande möttes han av kraftiga burop, något som fick Obama att reagera.

– Vänta, vänta, vänta! sa han gång på gång utan att få publikens uppmärksamhet.

– Lyssna nu. Jag sa åt er att vara fokuserade och det är ni inte just nu. Lyssna på vad jag säger.

Till slut stillades publiken något och Obama kunde tala vidare.

– Vi har en äldre herre här som stödjer sin kandidat. Han gör inte någon något ont. Ni behöver inte oroa er för honom.

”Bua inte. Rösta!”

Mannen blev dock eskorterad från evenemanget, men Obama framhöll ändå hans rätt att uttrycka sin åsikt.

– För det första bor vi i ett land med yttrandefrihet. För det andra ser det ut som att han har tjänstgjort i det militära och det borde vi respektera. För det tredje är han en äldre man och vi måste respektera de äldre. För det fjärde: Bua inte. Rösta!

Enligt ABC är det en återkommande vädjan från presidententen att folk ska sluta bua. Så fort Trump kommer på tal kommer en svada burop.

– Jag vill att ni är uppmärksamma. Om vi inte är det och tappar fokus kan vi få problem.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.