Obama hyllar andan efter 11 september-dåden

Uppdaterad
Publicerad

Inför årsdagen av 11 september-attackerna hyllar president Obama andan i USA. ”Vi är fortfarande ett Amerika bestående av hjältar”, säger han.

På söndagen är det 15 år sedan 11 september-attackerna i USA, då nära 3.000 personer dog vid terrornätverket al-Qaidas attacker i New York, Pennsylvania och vid Pentagon.

När president Obama höll sitt radiosända tal, som han gör varje vecka, hedrade han dödsoffren och de efterlevandes mod. Han lovordade räddningsmanskapet som kallades till katastrofplatserna och de många personer som därefter har arbetat för att upprätthålla säkerheten i landet, skriver nyhetsbyrån AP.

11 september

Mycket har förändrats

Obama menade att det är viktigt att komma ihåg vad som är sig likt – även om så mycket har förändrats efter terrorattackerna.

– De kärnvärden som är utmärkande för oss som amerikaner. Återhämtningsförmågan som håller oss igång, sade presidenten.

Ny typ av terrorhot

Enligt Obama har terrorhotet förändrats sedan den 11 september-dåden. Han syftade på en rad skjutningar i bland annat Orlando och San Bernardino.

Presidenten lovade att USA obarmhärtigt ska fortsätta kämpa mot terrorismen. Även om terroristerna försöker skrämma amerikanerna till att ändra livsstil kommer de aldrig att ge efter för rädslan, menade han.

– Vi är fortfarande ett Amerika bestående av hjältar som hamnade i fara, av vanligt folk som överbemannade kaparna, av familjer som förvandlade sin smärta till hopp.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

11 september

Mer i ämnet