Demonstranter i Libyens andra stad Benghazi tackar Storbritannien och Frankrike för den militära insatsen i Libyen 2011. Foto: TT/ arkivbild 15 september 2011

Obama kritiserar europeisk Libyeninsats

Uppdaterad
Publicerad

USA:s president Barack Obama kritiserar två av sina närmast allierade för deras agerande i samband med de Nato-ledda flygbombningarna i Libyen 2011, vilka ledde till Muammar Kadaffi-regimens fall.

– Det finns utrymme för kritik, eftersom jag trodde att européerna, givet Libyens närhet, skulle engagera sig mer i uppföljningen, säger Obama angående vad som gick fel med insatsen i en intervju med tidskriften The Atlantic.

Den brittiske premiärministern David Cameron släppte fokus på landet efter militäroperationen, då han blev ”distraherad” av andra händelser, menar Obama. Han kritiserar även Frankrikes dåvarande president Nicolas Sarkozy för att ha utnyttjat operationen till att framhäva sitt eget lands flyginsatser.

Efter Kadaffis fall har Libyen sjunkit ner i politiskt och säkerhetsmässigt kaos, med två rivaliserande regeringar som konkurrerar om makten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.