President Barack Obamas regering får nu kritik efter det historiska avtalet med Iran. ”Vi har legitimerat en regim som inte visar något intresse att gå framåt med det internationella samfundet”, säger bland annat Jeb Bush. Foto: TT

Obama kritiseras efter historiska Iran-avtalet

Uppdaterad
Publicerad

Flera republikanska presidentkandidater kritiserar president Barack Obamas regering för att ha gjort för stora eftergifter i samband med kärnenergiavtalet med Iran. Samtidigt hyllar de frigivandet av fem amerikaner som suttit fängslade i landet.

Fångutväxlingen är en direkt följd av USA:s beslut att häva sanktionerna mot Iran, ett beslut som amerikanernas utrikesminister John Kerry tillkännagav sedan det Internationella atomenergiorganet IAEA bekräftat att Iran uppfyllt sina åtaganden i kärnenergiavtalet med stormakterna.

Fyra av de fem fångarna ingår officiellt i utväxlingen mot sju iranska medborgare som suttit i fängelse i USA. Den femte rapporteras redan vara släppt i vad som beskrivs som ett separat ärende men samtidigt en förtroendeskapande gest från Irans sida.

Irans atomenergiprogram

”Legitimerar regimen”

Något större förtroende tycks den dock inte ha skapat hos Republikanernas presidentkandidater.

– Vi har legitimerat en regim som inte visar något intresse att gå framåt med det internationella samfundet, säger Jeb Bush, bror till förre presidenten George W Bush.

New Jerseys guvernör Chris Christie anklagar Obama för att vara ”en expert på dåliga avtal med Iran”, och Floridasenatorn Marco Rubio anser att USA inte ska göra några fångutväxlingar eftersom det skulle uppmuntra gisslantaganden.

Donald Trump säger sig vara glad över att amerikanerna släpps av Iran, men att ”det är en skam att de var där så länge”.

Demokratisk lättnad

Kerrys företrädare, den demokratiska presidentaspiranten Hillary Clinton, uttrycker lättnad över frigivandena i en skriftlig kommentar, men passar även på att skicka ett politiskt budskap: ”När jag är president kommer jag att noggrant kontrollera att Iran håller ingångna avtal”.

Hennes främsta rival om den demokratiska nomineringen, Bernie Sanders, är mjukare i sin framtoning. ”De här goda nyheterna visar att diplomati kan fungera även i den här ostadiga delen av världen”, twittrar han.

Svensken Hans Blix, före detta generaldirektör för Internationella atomenergiorganet (IAEA), uttrycker en stor lättnad över att Iran uppfyllt sina åtaganden i kärnenergiavtalet med stormakterna och att sanktionerna mot landet lyfts.

– De har lyckats driva igenom det här och därigenom komma ut ur en väldig svår fientlighet mellan USA och Iran, säger han till TV4 Nyheterna.

Avspänningen kan möjliggöra att man ta sig an kriget i Syrien, tror Blix.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Irans atomenergiprogram

Mer i ämnet