Michelle Obama. Foto: TT

Obama: Michelle blir inte president

Uppdaterad
Publicerad

USA:s första dam, Michelle Obama, kommer aldrig att försöka bli president. I alla fall om man ska tro hennes make, Barack Obama.

Hon har hyllats för sina personliga tal till stöd för Hillary Clinton, för slagorden ”when they go low, we go high” – ”när de sänker sig, höjer vi oss”, och för att ha delat sin historia med hela det amerikanska folket.

Michelle Obama är ett av ansiktena många kanske minns tydligast från året som gått, trots att hon inte själv ställde upp som kandidat i presidentvalet. Men hon har hållit flera bejublade tal för Hillary Clinton – och hamnade mitt i händelsernas centrum när det uppdagades att Donald Trumps fru Melania hållit ett tal som på flera punkter var identiskt med det tal Obama själv höll 2008.

USA-val 2016

Läs också: Michelle Obamas passionerade tal till Hillary Clinton

”Hon är för vettig”

Enligt en nyligen gjord Gallupundersökning är USA:s första dam nu till och med populärare än sin egen make och i sociala medier har amerikaner samlats under hashtagen #Michelle2020 med sina förhoppningar om att se en ny Obama i Vita Huset.

Det har spekulerats flitigt i om kampanjen och framträdandena varit början på en egen politisk karriär.

Men Michelle Obama kommer inte att försöka bli USA:s ledare. Det säger president Barack Obama i en nypublicerad intervju med tidningen Rolling Stone som gjordes dagen efter Donald Trumps seger i presidentvalet.

– Michelle kommer aldrig att försöka att bli president. Hon är en av de mest talangfyllda jag känner. Du kan se den otroliga genklang hon har hos det amerikanska folket. Men jag brukar skoja och säga att hon är för vettig för att vilja vara i politiken, säger Barack Obama.

Av omsorg för barnen

Det är inte första gången amerikanernas hopp om Michelle Obama i Vita Huset slås ner, landets första dam har själv uttryckt flera gånger att hon inte tänker försöka sig på att ta rollen som president.

Under ett framträdande i Austin Texas i mars förklarade hon att det bland annat är av omsorg för deras två döttrar, att ”nog är nog” när det kommer till att leva sitt liv i offentligheten. Samtidigt, sa hon då, hoppas Obama att hon kommer att kunna fortsätta att påverka människor på ett positivt sätt utan ”begränsningarna, strålkastarljusen och kamerorna” som kommer med att vara Vita Husets gäst.

Senast under en insamling för hemlösa veteraner i presidentbostaden i november började en man i publiken ropa ”run for president” men fick ett leende från Obama, och svaret:

– Nu får du vara tyst där bak.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

USA-val 2016

Mer i ämnet