Barack Obama. Foto: TT

Obama nära att säkra Iranavtal

Uppdaterad
Publicerad

Det fattas bara en enda röst i senaten för att säkra avtalet om Irans kärntekniska program.

Det står klart sedan ytterligare två demokrater deklarerat att de ger upp motståndet mot avtalet. Bob Casey och Chris Coons förklarade på torsdagen att de fortfarande är tveksamma men har låtit sig övertygas om att det ändå är bästa sättet att begränsa Irans kärnteknikprogram, skriver Reuters.

Ben Cardin, Demokraternas ledare i senatens utrikesutskott, bedömer att presidenten i slutet av veckan ska ha säkrat den sista rösten som krävs, rapporterar CNN.

USA och fem andra stormakter slöt den 14 juli avtalet med Iran som ger Teheran lättade sanktioner i utbyte mot begränsningar i kärnteknikprogrammet. För att avtalet ska träda i kraft måste kongressen säga ja senast den 17 september. Motståndet hos Republikanerna, som har majoritet i kongressens båda kammare, är stort.

Om ett republikanskt förslag om att säga nej till avtalet går igenom tänker president Barack Obama använda sitt veto för att stoppa det. För att köra över presidentens veto krävs två tredjedelars majoritet i både senaten och representanthuset, och med 34 röster i senaten i ryggen skulle Obama vara förvissad om att ha säkrat uppgörelsen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.