Obama: Så påverkade USA avtalet med Iran

Uppdaterad
Publicerad

För några år sedan var Iran nära att skaffa kärnvapen, nu har landet inte längre tillräckligt med material för att skaffa ens en atombomb, världen är ett säkrare ställe, sa en uppenbart nöjd Barack Obama när han under söndagen höll presskonferens om Iranavtalet.

På lördagen kom beskedet att omvärlden har lyft sina sanktioner mot Iran sedan landet gått med på att kraftigt reducera sitt kärnkraftsprogram.

– I flera årtionden pratade våra regeringar nästan aldrig med varandra, det var inte bra för USA:s intressen, sa Obama som betonade att konflikten mellan länderna hade lösts med hjälp av diplomati istället för krig.

Irans atomenergiprogram

– Iran kommer inte att skaffa en atombomb, sa presidenten.

”Ni kan bygga en bättre framtid”

Men diplomatin har inte löst alla konflikter mellan länderna – sanktioner mot en del företag och individer i Iran kommer vara kvar. Obama berättade även att en gammal ekonomisk konflikt mellan länderna hade retts ut till allas belåtenhet.

Den amerikanske presidenten vände sig sedan direkt till iranierna.

– Ni har ett fantastiskt land och en livlig kultur som kan bidra med mycket till världen. Er regerings handlingar och hot har isolerat landet, men nu talar våra regeringar med varandra. Ni, speciellt unga iranier, har nu en möjlighet att bygga nya relationer med världen och en annan bättre framtid.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Irans atomenergiprogram

Mer i ämnet