Foto: TT

Obama skämtade om Hillary Clinton

Uppdaterad
Publicerad

Det finns en kväll om året då USA:s president är lite mer av en komiker än vanligt. På Vita husets årliga korrespondentmiddag tog Barack Obama ut svängarna rejält.

Under den traditionella middagen läggs eventuella meningsskiljaktigheter tillfälligt åt sidan av politiker, journalister och kändisar som förenas i en kväll präglad av humor.

Och den som tycks njuta mest är Barack Obama som greppade mikrofonen sedan ett montage av hans senaste diplomatiska insatser visats till tonerna av svenska Icona Pops hitlåt ”I love it”.

Höll låda

I drygt 20 minuter höll han låda och häcklade fränt såväl republikaner som demokrater. Presidentkandidaten Hillary Clinton kom inte undan.

– Jag har en vän som för bara några veckor sedan tjänade miljontals dollar per år... och nu bor hon i en skåpbil i Iowa, skämtade Obama enligt amerikanska medier.

Det var en anspelning på hennes presidentvalskampanj samtidigt som han konstaterade att många amerikaner lever i en tid av osäkerhet.

Alltid Joe Biden

Presidenten inledde med att konstatera att han känner sig mer avslappnad än någonsin.

– Den där axelmassagen som Joe Biden gör, den är magisk.

Det var bara det första av flera skämt som inkluderade vicepresidenten. Blottor i skyddet av Vita huset har lett till kraftig kritik av Secret Service.

– Men nu har de kommit på ett idiotsäkert sätt att hålla folk borta från min gräsmatta, sade Obama och visade upp en bild där den republikanske senatorn John McCain hytter med en sopkvast och en bild där Joe Biden svingar ett basebollträ mot en drönare.

Bortskojad ålder

Den allt mer grånade presidenten skonade inte heller sig själv.

– Jag ser så gammal ut att (representanthusets talman, republikanen) John Boehner redan har bjudit in (Israels premiärminister Benjamin) Netanyahu att tala på min begravning.

Poängen där handlade om Boehners kontroversiella inbjudan av Netanyahu till USA:s kongress, ett möte som Obama nobbade.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.