Barack och Michelle Obama talar båda under det demokratiska konventet i Philadelphia. Foto: TT

Obama skrev om talet mitt i natten – efter att ha hört sin fru

Uppdaterad
Publicerad

Enligt ett dokument som SVT Nyheter tagit del av blev presidenten så inspirerad när han hörde sin fru tala att han satte sig till sent på natten för skriva om sina ord. I kväll talar Barack Obama till sitt parti i Philadelphia.

Michelle Obama har av många kallats för det demokratiska konventets höjdpunkt efter att hon under konventets första kväll höll ett känslosamt tal där hon hyllade Hillary Clinton.

I talet berörde hon även sin egen resa och det faktum att hon i dag kan titta ut genom sitt fönster och se sina döttrar leka på Vita Husets gräsmatta, utanför ett hus som en gång byggts av slavar.

USA-val 2016

Läs också: Michelle Obamas passionerade tal till Clinton

Ville skriva om efter talet

President Barack Obama började skissa på sitt tal för ungefär två veckor sedan och har sedan dess avverkat sex utkast, enligt ett dokument från Vita Huset som SVT Nyheter fått ta del av. Men efter att ha hört sin fru tala ska presidenten ha satt sig ner och skrivit om det igen, till klockan tre på natten.

”I dag har han bara gjort ett par ändringar. Han övade på talet en gång i går, inte i dag”, står det i dokumentet från Vita Huset.

Talet i kväll kommer att ha en stor publik, troligtvis den största Obama kommer att tala till under sin resterande tid vid makten. Det kommer framförallt att handla om Hillary Clinton, inte om honom själv, enligt Vita Huset.

”Han kommer att lägga fram en posititv, optimistisk bild och tala om deras relation från att ha varit hårda motståndare 2008 till att ha ett nära politiskt samarbete.”

”Hon lyssnar på människor”

Delar av talet läckte ut redan tidigare under dagen, där framgår det att Obama bland annat kommer att säga att inget kan förbereda en person för kraven i Ovala rummet.

”Fram till att du har suttit vid det skrivbordet vet du inte hur det är att hantera en global kris eller skicka unga människor i krig. Men Hillary har varit i rummet, hon har tagit del i besluten.Hon vet vad som står på spel i de beslut vår regering tar, för den arbetande familjen, för pensionären, för småföretagaren, för soldaten, för veteranen. Till och med i en krissituation lyssnar hon på människor, hon behåller sitt lugn, hon behandlar alla med respekt”, kommer han bland annat att säga enligt utkastet.

Inte ett tal om Trump

Trots vad många kanske tror så kommer presidenten inte att ägna mycket tid till att tala om Donald Trump, enligt dokumentet från Vita Huset.

Han kommer dock att understryka att årets val inte är som något tidigare, att Trump inte är som John McCain eller Mitt Romney – att det här valet handlar om USA:s fundamentala värderingar och moral.

Innan Barack Obama går på scenen vid klockan 5 i natt svensk tid kommer vice president-kandidaten Tim Kaine och nuvarande vice president Joe Biden att tala.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

USA-val 2016

Mer i ämnet