Barack Obamas sista pressträff Foto: Brendan Smialowski / Afp / TT

Obama talar sista gången som president

Uppdaterad
Publicerad

Avgående presidenten Barack Obama håller sin sista presskonferens innan han lämnar över makten till Donald Trump. Obama började med att tacka pressen för de senaste åtta åren.

– Ni gör oss bättre och håller oss ärliga.

Obama träffade på onsdagen pressen för sista gången, vilket blev hans sista officiella framträdande endast två dagar innan Donald Trump tar över.

Han började med att tacka pressen för deras arbete.

USA-val 2016

– Jag har inte alltid tyckt om era storys men ni har gjort det ni ska, vilket är att granska människor med stor makt. USA behöver och demokratin behöver er, säger Obama.

Obamas hyllningar till pressen som en viktig del av att granska makten kan ses som en gliring till Trump som öppnat för att flytta ut pressen från Vita huset och även bannlyst vissa journalister och vägrat svara på frågor. 

”Straffet var inte proportionerligt”

Presskonferensen hålls efter hans sistaminuten-handlingar då han bland annat förkortat visselblåsaren Chelsea Mannings straff. Presidenten fick direkt frågor kring Manning och menade att hennes straff var hårt och att rättvisa har skipats.

– Hon har avtjänat en lång tid och tagit ansvar för vad hon gjort, jag inser att det är folk som anser att det inte är nog men straffet hon fick var inte proportionerligt till vad andra visselblåsare har fått, säger Obama.

Ville förhandla med Ryssland men fick nej

Obama fick också frågor om relationen till Ryssland. Presidenten tryckte på vikten av ett konstruktivt förhållande med Ryssland och att den dåliga stämningen mellan länderna som uppstått har gjort relationen svårare. USA har utfärdat sanktioner mot Ryssland efter att landet har inskränkt Ukrainas suveränitet genom att inta Krim. Obama tryckte på att det var på grund av Ukraina sanktionerna infördes, inte på grund av kärnvapen.

– Jag var villig att förhandla mer om nedrustning av kärnvapen med Ryssland men de var inte villiga att samarbeta, säger Obama.

Ger råd till Trump

Journalisterna ställde också frågor om hans relation till Trump och deras samtal vid överlämningen. Presidenten sade att han tror att Trump nog kommer inse komplexiteten i vissa frågor efter hand och kanske komma till samma slutsatser som han själv. Obama kallade deras relation vänskaplig och gav rådet till Trump att välja sitt team av rådgivare med noggrannhet.

– Detta är ett jobb av så stor magnitud att du inte kan göra det själv. Det är viktigt hur man väljer sina medarbetare och att man inte väljer människor som håller med en om allt. Det är mitt mest användbara och konstruktiva råd jag kan ge honom, säger Obama.

Vill skriva och umgås med familjen

Obama lämnar öppet om han ska komma tillbaka till politiken på något sätt i framtiden. Men först vill han umgås med familjen och skriva, säger han.

– Jag vill vara tyst lite och inte höra min egen röst så mycket.

Men han säger också att om den nya regeringen kommer att börja utvisa invandrarungdomar som har växt upp i landet, då kommer han inte kunna vara tyst.

Det kom också frågor om både Kuba och Israel- och Palestinakonflikten. I den senare tryckte Obama på en tvåstatslösning. Han sa också att om Israels bosättningar fortsätter kommer att göra en tvåstatslösning omöjlig, vilket en FN-resolution slog fast nyligen. Obama uttryckte oro för att tiden håller på att rinna ut för möjligheten att kunna få till en tvåstatslösning.

Lämnar på topp

Presidenten lämnar på topp, enligt en undersökning från CNN visar att 60 procent av amerikanerna anser att Obama gjort ett bra jobb som president. Han uttryckte också stolthet över hur enkönade äktenskap blivit lagligt i hela USA under hans tid vid makten.

Han kritiserade också valsystemet i USA.

– Vi är det enda landet i världen som gör det svårare än lättare att rösta och det är allvarligt. Det finns många där ute som kan rösta men inte gör det, det oroar mig.

Mot slutet av presskonferensen blev Obama mer personlig efter en fråga om hur han talar med sina döttrar om valförlusten för hans parti. Han sade att döttrarna var besvikna men inte nedslagna och ”förtrollar och imponerar honom varje dag”.

– Vi har lärt dem att vara ihärdiga och inte ge upp. Jag förväntar mig att de och den unga generationen kommer att göra det. Det finns mer gott folk än ont i det här landet. Och i slutändan, arbetar man hårt så blir vi lite bättre för varje gång. Det är vad presidentskap handlar om.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

USA-val 2016

Mer i ämnet