Foto: Scanpix

Obama öppnar för hårdare kontroll av drönarattacker

Uppdaterad
Publicerad

Men försvarade drönarattacker mot amerikanska medborgare som planerar terroristdåd.

I sitt linjetal i Washington på torsdagskvällen förklarade president Barack Obama att USA är säkrare i dag tack vare att hans administration arbetat hårt för att bekämpa terrorism.

Obama  försvarade också användningen av drönare för att attackera amerikanska medborgare som bedöms planera attentat mot USA.

– När en amerikan beger sig utomlands för att strida mot USA, då kan han inte skydda sig bakom ett amerikanskt medborgarskap, sade Obama och hänvisade till USA:s attack i Jemen 2011 då den misstänkte terrorledaren Anwar al-Awlaki dödades.

Samtidigt sade han att han är beredd att undersöka olika alternativ för ökad kontroll av drönarattacker utanför krigszoner, som i Afghanistan. Till exempel skulle ett oberoende tillsynsorgan kunna sköta övervakningen.

Diffust terroristhot

Han underströk att USA står fast vid hållningen att ingen tortyr får förekomma och att rättsliga processer bör avgöras i civila domstolar men erkände också att USA ”vid vissa tillfällen har kompromissat när det gäller grundläggande värderingar”.

– Vi måste hitta balansen mellan att försvara oss och att ha ett öppet samhälle, sade Obama.

– Även efter terrordådet i Boston så fängslar vi inte någon utan att ha bevis. Vi måste ha starka myndigheter som försvarar rättsliga och civila rättigheter, sade han.

Han betonade samtidigt att USA fortfarande är hotat av terrorister och att hotet är mer diffust i dag än för tio år sedan och kräver andra åtgärder.

Jemeniter får utvisas

Förbudet mot att flytta jemenitiska fångar i Guantanamofängelset till Jemen kommer att hävas i ett nytt försök att uppfylla vallöftet att stänga det kritiserade fånglägret.

Utrikesdepartementet och försvarsdepartementet ska få i uppdrag att ta hitta en lämplig plats för att hålla rättegångar mot misstänkta terrorister, sade president Obama.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.