Foto: TT

Obama: Vi kände ett av offren

Uppdaterad
Publicerad

President Barack Obama uttryckte djup sorg över massmordet i kyrkan i Charleston. Han uppgav också att han och Michelle Obama kände ett av de nio offren som dödades.

Vid lunchtid dagen efter massakern i en kyrka i Charleston som krävde nio människors höll USA:s president Barack Obama en presskonferens. Han sa att det är något extra hjärtskärande när ett massmord äger rum i en kyrka.

– Jag känner vred och sorg över morden, sa Obama.

Kyrkoskjutningen i Charleston

– Det är hjärtskärande utöver det vanliga när något sådan äger rum i ett plats avsedd för bön.

Obama berättade också att han och Michelle Obama var bekant med ett av offren och att kyrkan där dådet genomfördes har en unik plats i USA:s historia. Församlingen bildades redan 1816 och en av dess grundare hängdes 1822 för att försökt ordna ett uppror bland slavar. Kyrkan brändes ner och tvinga medlemmarna att träffas i hemlighet till efter inbördeskriget var slut.

Pekade på vapentillgång

Obama påpekade att han vid sin tid i Vita huset har tvingats göra liknande uttalanden alldeles för många gånger:

– Låt oss vara tydliga, vi måste hantera det faktum att den här sortens våldsdåd inte inträffar i andra utvecklade länder. Återigen har folk dödats för att en person som vill skada andra inte hade några svårigheter att få tillgång till ett skjutvapen, sa Obama.

Obama sa att USA måste förändra sin syn på vapen och vapenlagar.

Han sa också att de starka sympatiyttringar som kommit fram oavsett ras eller religion efter dådet är ett teckan att hatet kan besegras.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kyrkoskjutningen i Charleston

Mer i ämnet