President Obama har planer för rymden. Foto: TT

Obama vill ta människan till Mars

Uppdaterad
Publicerad

USA tänker skicka människor till Mars inom 20–25 år. Det skriver president Barack Obama i en krönika för CNN.

Målet är att ”skicka människor till Mars senast under 2030-talet” enligt presidenten. Han tillägger att det förberedande arbetet nu är i full gång, i samarbete med ”kommersiella partner”.

Obama verkar syfta på Space X med flera företag, som av rymdflygstyrelsen Nasa fått uppdrag att sköta delar av rymdverksamheten sedan USA:s rymdfärjor pensionerades 2011.

Inte besöka – stanna

Space X grundare och vd, den omsusade entreprenören Elon Musk, sade vid en konferens i Mexiko häromveckan att de bemannade Mars-flygningarna kan komma igång om mindre än tio år, 2024. Men den som har följt Musks ledning av elbilstillverkaren Tesla vet att han är känd för att sätta nästan omöjliga tidsfrister, och Obama vill uppenbarligen ge arbetet lite mer tid.

Presidenten skriver att den långsiktiga målsättningen är att rymdfarare ska kunna åka ”inte för att besöka, utan för att stanna”, alltså bosätta sig på Mars och kanske andra planeter. Och via de forskningsframsteg som detta kan resultera i ”göra livet här på jorden bättre”.

Han utlovar mer detaljer om planerna för framtiden vid en rymdkonferens i Pittsburgh, med det Star Trek-klingande namnet Frontiers, denna vecka.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.