USA:s president Barack Obama kramar Shigeaki Mori, en överlevare från atombomben 1945. Foto: TT

Obamas Hiroshimabesök ett vågspel

Publicerad
Analys ·

President Obama är medveten om sin historiska roll vid besöket i Hiroshima. Han hedrar offren men han ber inte om ursäkt för bomben USA släppte. Han gör det för att han vill visa på riskerna med kärnvapen och det stora hot som Nordkorea utgör för världen.

Eva Elmsäter

Utrikesreporter

Elva amerikanska presidenter har låtit bli att besöka Hiroshima sedan USA:s bombning i augusti 1945. Ingen av dem ville uppfattas av sina väljare som den som bad om ursäkt för bomberna i Hiroshima och Nagasaki. Bombningar som många fortfarande anser kan ha räddat många fler liv. President Obama kan inte väljas om och behöver inte oroa sig för den amerikanska opinionen.

Irritation i Asien

Obamas besök i Hiroshima väcker blandade känslor i resten av Asien. Många länder har fortfarande inte kommit över de oförrätter man utsatts för av kejsardömet Japan under andra världskriget.

Grannländer som Kina och Sydkorea oroar sig för att Obamas närvaro ska ge Japans premiärminister Shinzo Abe oförtjänt stöd. Abe vill att Japan ska lämna skulden över sina militära övergrepp bakom sig och gå vidare och bli ett “normalt land”. Grannländerna uppskattar inte vad de ser som en felaktig historieskrivning som tonar ned Japans övergrepp under andra världskriget.

Obamas eftermäle

President Obama verkar känna att han inte har något att förlora politiskt på det här besöket tvärtom är det något som kan tolkas till hans fördel i eftermälet till hans åtta år som president.

Just kärnvapenfrågan och minskningen av kärnvapenarsenalerna i världen är något han engagerat sig i från början. Det engagemanget var också anledningen till att han fick Nobels fredspris 2009 när han just tillträtt som president.

Kritik hemma

Hans kritiker i USA uttrycker sig däremot nedsättande om hans resor till olika huvudstäder och kallar den för en “ursäkts-turné”. Själv ser Obama det som en chans att visa att USA:s förhållande till historien kan förändras. Och att det alltid finns möjlighet till försoning mellan länder som tidigare varit i konflikt med varandra.

Han har besökt Kuba som första amerikanska president, och Burma. Nyligen besökte han också Vietnam. Han genomförde ett kärnvapenavtal med ärkefienden Iran. Det är något han själv anser vara en av sina största bedrifter.

När det gäller Asien är USA inte lika oroligt över att komma på kant med Kina och Sydkorea som tidigare. Framförallt förhållandet till Kina har försämrats, i och med deras allt mer aggressiva agerande mot grannarna i sydkinesiska sjön. Resan till Japan kan ses som ett tecken på att USA hellre stärker kontakten med Tokyo än med Peking.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.