USA:s president Barack Obama tillsammans med vicepresident Joe Biden. Foto: Scanpix

Obamas plan för att minska det väpnade våldet

Uppdaterad
Publicerad

USA:s president Barack Obama satsar 500 miljoner dollar på en plan som ska minska det väpnade våldet i USA.

En dryg månad efter skolmassakern i Newtown föreslår Obama att man ska kräva hårdare bakgrundskontroller för alla som vill köpa vapen, att förbudet av vissa halvautomatiska vapen av militär typ återinförs och att magasin som kan avlossa mer än tio kulor förbjuds.

– Vi kan inte vänta längre. Varje dag som USA väntar med att agera fortsätter antalet människor som dödas av det väpnade våldet att öka, säger Obama.

Vapendebatt i USA

President Obama presenterade sina förslag för att stävja väpnat våld på en presskonferens i Vita huset i närvaro av personer som överlevt tidigare skolmassakrer.

Obama föreslår också 23 myndighetsåtgärder som inte kräver kongressens medgivande. Totalt satsar presidenten 500 miljoner dollar på förslag som ska minska vapenvåldet.

Obama presenterade sina lagförslag tillsammans med vicepresident Joe Biden, som är den som tillsammans med en arbetsgrupp arbetat fram förslagen. Han lämnade över förslagen till presidenten i går och höll då också samtal med vapenlobbyn och företag som handlar med vapen. Obama ber kongressen att agera snabbt och godkänna hans förslag

Det mesta känt sedan tidigare

De flesta av punkterna är kända sedan tidigare. Obamas förslag har kallats ”det största och mest aggressiva förslaget om vapenreglering på flera generationer”, av bland andra Washington Post.

Tillkännagivandet kan komma att starta ett våldsamt gräl i kongressen om en fråga som har delat det amerikanska samhället i årtionden, skriver tidningen.

Chansen för ett nytt förbud mot vissa vapen bedöms dock vara liten.

– Att tänka sig att Republikanerna skulle rösta igenom något så drastiskt som ett förbud mot vissa vapen är ganska orealistiskt, sade Erik Åsard, professor emeritus i Nordamerikastudier vid Uppsala universitet, till TT.

NRA kallar Obama ”elitistisk hycklare”

Den mäktiga vapenlobbyn National Rifle Association (NRA) reagerar huvudsakligen negativt på Obamas förslag. NRA uppfattar dem som en attack på skjutvapen och anser att de enbart skulle drabba laglydiga vapeninnehavare.

”Vi ser fram emot att arbeta tillsammans med kongressen på tvärpolitisk basis för att finna riktiga lösningar för att skydda Amerikas värdefullaste tillgång – våra barn”, skriver NRA i ett uttalande.

I går släppte organisationen en ny video som kritiserar Obamas motstånd mot fler beväpnade vakter i skolan, samtidigt som hans egna döttrar bevakas av Secret Service.

”Är presidentens barns säkerhet viktigare än dinas? Varför är han skeptisk till att sätta beväpnade vakter i våra skolor när hans barn skyddas av beväpnade vakter vid deras skola?”, frågar sig organisationen och kallar presidenten för en ”elitistisk hycklare”.

SVT har besökt en skola där lärarna bär dolda vapen.

De har redan tidigare lagt fram beväpnade vakter i skolan som en lösning på skolskjutningar.

– Det enda som stoppar en dålig människa med ett vapen är en god människa med ett vapen, sade organisationens vd Wayne LaPierre.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vapendebatt i USA

Mer i ämnet