Francine Wheeler Foto: Scanpix

Obamas vapenlag på väg att pysa ihop

Uppdaterad
Publicerad

Trots helgens gripande vädjan från mamman till ett av de barn som sköts ihjäl i skolmassakern i amerikanska Newtown i vintras tycks Barack Obamas förslag till striktare vapenregler pysa ihop.

– Hjälp oss att göra något innan vår tragedi blir er, manade mamman Francine Wheeler som i helgen fick ta över Obamas veckotal.

Men av presidentens vapenlagsförslag – som innehåller ett förbud för vissa halvautomatiska vapen, en begränsning av högkapacitetsmagasin samt skärpt bakgrundskontroll av köpare för att kunna identifiera personer med kriminellt förflutet eller psykisk sjukdom – har senaten enbart enats om att debattera strängare bakgrundskontroller.

Vapendebatt i USA

Omröstning på tisdag

Demokraten Joe Manchin från West Virginia och republikanen Patrick Toomey från Pennsylvania går i spetsen för att detta ska ske, och en omröstning kan ske så tidigt som på tisdagen.

Motståndet på båda sidor är dock stort och det är oklart om lagförslaget går igenom, skriver New York Times.

Skulle det ändå godkännas i senaten hotar Republikanerna i representanthuset med en granskning som kan ta månader samt ett antal tillägg som sannolikt kommer att urvattna förslaget ytterligare, rapporterar Reuters.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vapendebatt i USA

Mer i ämnet