Foto: TT

Polis sköt obeväpnad man till döds i USA

Uppdaterad
Publicerad

Polisen i Tulsa, Oklahoma släppte tidigt på tisdags morgonen en video som visar hur en 40-årig obeväpnad svart man blir skjuten till döds av ett flertal vita poliser.

Mannen, Terrence Crutcher, fick motorstopp på en väg utanför Tulsa, då en polisbil konfronterade honom, skriver The Washington Post. På videoklippet, som togs från en polishelikopter, kan man se Crutcher gå långsamt mot sin SUV med händerna på huvudet. Någon sekund senare öppnar polisen eld mot mannen.

Crutcher faller mot marken och man ser hur blodet färgar hans vita t-shirt röd. Mannen avled på sjukhuset strax därefter.

”Svårt att se på”

Polischefen i Tulsa, Chuck Jordan, säger till Washington Post att videon är ”svår att se på... Vi kommer göra det rätta, vi kommer inte mörka någonting”.

Enligt polisens talesperson, Jeanne MacKenzie, vägrade mannen följa polisens order.

”Han vägrade följa polisens befäl. De fortsatte tala med honom men han lyssnade inte. När de närmade sig sträckte han sig efter någonting i bilen, varpå han sköts med en elpistol. En kort stund därefter öppnades eld mot mannen,” säger MacKenzie.

Poliserna hittade inget vapen när de sökte Crutchers person och hans bil.

Utredning påbörjad

Åklagare Danny Williams meddelade på tisdag att det amerikanska justitiedepartementet har inlett en utredning av skjutningen.

40-åringen är en av minst 680 amerikaner – varav 161 svarta – som sköts till döds av polisen hitills i år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.