Foto: TT

Ödesdag i Hongkong

Uppdaterad
Publicerad

Hur länge ska demokratiprotesterna tillåtas fortsätta? Det är frågan inför Nationaldagen i dag den 1 oktober när antalet demonstrerande på Hongkongs gator förväntas öka i omfattning. Läget är fastlåst och just nu finns ingenting som talar för att de protesterande och kinesiska myndigheter ska kunna mötas i någon som helst kompromiss.

SVT:s korrespondent Lars Moberg är på plats i Hongkong. Protesterna befaras växa under den symboliskt viktiga nationaldagen till minne av Folkrepublikens grundande den 1 oktober 1949.

Dagen inleddes i Hongkong, liksom i övriga Kina, med en högtidlig ceremoni dätr den kinesiska flaggan hissades. Ett hundratal demonstranter på plats vände sina ryggar till när den kinesiska fanan hissades. Symboliken gick förstås inte att ta miste på, rapporterar Lars Moberg.

Protesterna i Hongkong

– Vi tittar på ceremonin helt fredligt, men samtidigt vill vi uttrycka vad vi känner och tala för regeringen att vi vill ha riktig demokrati och allmän rösträtt, säger demonstranten Bonnie Leung.

Kräver fria val

Protesterna har pågått sedan helgen. Hundratusentals demonstrantrer har tagit sig ut på gatorna. De kräver att valet av nya ledare i Hongkong 2017 ska ske demokratiskt och inte stå mellan kandidater godkända av Kina.

Frågan är hur länge protesterna kan tillåtas pågå? Demonstranternas krav avvisas helt och hållet av de styrande i Hongkong, och i slutändan av Kinas centralregering i Peking. Beskedet är att det inte blir några fria val av Hongkongledare 2017. Men för varje dag som gator ockuperas och affärer tvingas stänga registreras stora ekonomiska förluster. Hongkongs rykte som börscentrum och stabilt ekonomiskt nav naggas i kanten.

Det återstår nu först och främst att se hur den här dagen förlöper. Polisens tårgaschocker natten till måndag har förfärat medborgarna i det vanligtvis så lugna och fredliga Hongkong, och efter det har ordningsmakten knappast varit synlig bland folkmassorna. De finns förstås i kulisserna, beredda till handling. Men om, när och hur de tänker agera går det inte att sia om.

Nya direktiv till demonstranterna väntas

Stämningen denna morgon i Hongkong kan nog bäst beskrivas som spänd förväntan, rapporterar Lars Moberg.

Eftersom det är nationaldag är alla lediga. Det förväntas att demonstrationerna kommer att samla stora skaror i eftermiddag och i kväll.

Från ledningen för organisationen Occupy Central sades i går att nya direktiv till gatans ockupanter ska komma i dag. Vid lunchtid i Hongkong finns ännu inga sådana besked.

Däremot, i ett uttalande i dag, sade ledaren för Federation of Students, Alex Chow, att protesterna kan komma att utökas om kraven inte möts. Chow sade att man överväger att ockupera regeringsbyggnader, fler gator samt att man kommer att uppmana allmänheten till större uppslutning.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Protesterna i Hongkong

Mer i ämnet