Selina Doğan, 38, blev som första armeniska kvinna invald i det turkiska parlamentet vid valet i juni. Nu hoppas hon på ett bättre resultat för sitt CHP. Foto: Hasse Burström

”Koalition nödvändig – vi klarar inte ett tredje val”

Uppdaterad
Publicerad

I dag går runt 54 miljoner turkar till val. Det är andra parlamentsvalet på bara fem månader – och det kan få mycket stor betydelse för Turkiets framtid.

– De som får förtroende att leda landet får ta över en ruin, säger Selina Doğan, parlamentsledamot för CHP, till SVT Nyheter.

I valet den 7 juni förlorade president Recep Tayyip Erdoğans muslimsk-konservativa AKP sin majoritet i parlamentet för första gången sedan 2002. Alla försök att bilda en fungerande koalition har misslyckats – och inför dagens val har det varit hårda toner från båda sidor.

Erdoğans mål är att få egen majoritet och därmed kunna ändra författningen – för att ge presidenten mer makt. Kritikerna fruktar ett än mer auktoritärt styre.

Val i Turkiet 2015

– Får AKP egen majoritet får vi alla problem. Det kommer att drabba ekonomin, utrikespolitiken och de mänskliga rättigheterna i Turkiet, säger pensionären Tugrul Eryilmaz, när SVT Nyheter träffar honom utanför vallokalen i Munit Özkul-skolan i Cihangir i centrala Istanbul.

Katastrof sedan juni

Han menar att det finns en oro att Erdoğan inte kommer att acceptera söndagens valresultat och i stället försöka ta Turkiet till ett tredje val.

– Självklart finns det en risk men jag tror inte han vågar göra det. Det skulle vara som en civil statskupp, säger Eryilmaz.

Många av dem vi träffar är överens – tiden sedan valet i juni har varit en katastrof för Turkiet.

– Vi har upplevt den kanske värsta massakern i modern tid, ekonomi är dålig och trovärdigheten för politikerna är rekordlåg, säger Selina Doğan, till SVT Nyheter.

”Turkiet klagar inte tredje val”

Vi träffar Doğan precis innan hon ska lägga sin röst i skolan Saint Michel i Lisesi, i närheten av Istanbuls berömda Taksimtorg.

38-åriga Doğan är medlem i det största oppositionspartiet CHP och blev i juni invald i det turkiska parlamentet, som första armeniska kvinna någonsin. Även hon menar att en koalition är nödvändig.

– Turkiet klarar inte ett tredje val. Jag hoppas på ett stort valdeltagande och att det kan göra skillnad. CHP är beredda att gå i koalition med de partier som är villiga att samarbeta med oss i alla viktiga frågor, säger hon.

”Politiker respekterar inte lagen”

Samtidigt menar hon att det inte kommer bli lätt. Att de som får ta över landet kommer att få kämpa för att åstadkomma en förändring.

– Vi tror att vi kan hantera det men det måste göras inom lagen. Som det är nu följer inte regeringen lagen. I går var till exempel premiärministern inbjuden till en tv-kanal för att prata om valet – trots att det är förbjudet. Politikerna respekterar inte lagen, alla jobbar för AKP.

Hon säger att det finns en risk att regeringen kommer att försöka manipulera valresultatet.

Ergin Merter, 50, jobbar som volontär för organisationen Vote and beyond som noggrant följer valet för att förhindra eventuellt fusk.

– Vi har ungefär 60.000 observatörer runt om i Turkiet. Vi är på plats i varje skola för att kontrollera att allt går rätt till, säger han till SVT Nyheter.

Turkiska partier

AKP: Rättvise- och utvecklingspartiet. Muslimsk-konservativt. Regeringsparti från 2002.

CHP: Republikanska folkpartiet. Största oppositionspartiet. Närmast socialdemokratiskt, icke-religiöst parti, medlem i Socialistinternationalen och därmed systerparti till svenska socialdemokraterna.

HDP: Folkets demokratiska parti. Vänsterbetonat, prokurdiskt, i allians med bland annat gröna, feminister, HBTQ-grupper, fackföreningar och socialistiska och socialdemokratiska partier.

MHP: Nationella handlingspartiet. Högernationellt parti.

Dessutom:

PKK: Kurdistans arbetarparti. Marxistiskt, kurdiskt separatistparti. Förbjudet i Turkiet. EU-stämplat som terroristiskt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val i Turkiet 2015

Mer i ämnet