"Ödesvalet" i South Carolina – Plötsligt kan allt hända

Nu har läget dramatiskt ändrats i republikanernas långdragna kamp om vem som ska utmana president Obama. Ända till för ett par dar sedan ansåg alla det självklart att Mitt Romney skulle vinna republikanernas nominering i South Carolina på lördagen. Men nu kan allt hända.

Plötsligt är Romneys väntade seger hotad. Republikanernas mödosamma process att utse en motståndare till Barack Obama fortsätter att bjuda på överraskningar.

Tredje raka
Det såg ut som om Romney skulle ta sin tredje raka seger efter Iowa och New Hampshire. Men på torsdagen kom kallduschen. Romney var inte ens vinnare i Iowa, visade en omräkning av rösterna.

Och på torsdagen försvann hans försprång i det som skulle vara den tredje raka segern. I fyra opinionsmätningar i South Carolina gick den förre talmannen Newt Gingrich om Romney. Även i mätningar som rör hela USA verkar hans försprång ha minskat enligt opinionsinstitutet Gallup .

Romneys bakslag
Det ser nu ut som om den fortsatta kampen kommer att stå mellan Romney och Gingrich, med Gingrich som en representant för de mera konservativa krafterna i partiet.

Alltsammans har att göra med att Romney råkat ut för en rad bakslag. En del beror på hans egna uttalanden, annat på en kanonad av attacker mot honom från konkurrenterna, främst från Gingrich.

Ändrade regler
Att det kan bli så många attacker beror i sin tur på att finansieringsreglerna för kampanjerna har ändrats.

Högsta domstolen har i en dom gett fritt fram för bland annat rika privatpersoner, företag och organisationer (som fackföreningar) att satsa hur mycket som helst på att stödja en kandidat. Det ger utslag i tv-reklamen, som blir aggressivare.

Romney anklagas
Romney har anklagats för sitt förflutna som chef för riskkapitalföretaget Bain Capital. Han ska ha plundrat företagen och avskedat arbetare, som nu framträder i tv, slitna och bittra. Det kan gå hem i en delstat med hög arbetslöshet och stor arbetarandel.

Han har hittills vägrat att publicera uppgifter om sin ekonomi. Han visar i uttalanden att han tycker att en extrainkomst på cirka 375 000 dollar bara är småpotatis för honom.

Skatteparadis
Han har en del av sitt kapital i skatteparadiset Caymanöarna och han betalar tydligen mycket mindre skatt än normala amerikaner fast han har en förmögenhet på kanske 250 miljoner dollar.

Till detta kommer att de konservativa i partiet misstror honom, eftersom han bytt åsikter om till exempel abort och sjukförsäkring. Han beskrivs som opålitlig. En sådan man kan inte bli president, är budskapet från hans rivaler.

Obama-propaganda
Det är egentligen den typen av propaganda som Obama-sidan borde rikta mot Romney, om han skulle bli republikanernas kandidat. Men redan nu har alltså den striden uppstått inom det splittrade republikanska partiet.

Newt Gingrich har i sista stund av sin förra fru anklagats för otrohet. I den avslutande debatten tog Gingrich avstånd från "elitmediernas" smutskampanjer mot politiker.

Visat ledarförmåga
Det sägs att han med det visat sin ledarförmåga och resning. En sådan man kan bli president, menar Gingrich-sidan.

Det är alltså inte säkert att otrohetsryktena - som funnits redan tidigare, Gingrich är gift för tredje gången - skadar honom, fast South Carolina är stat där den kristna högern är mycket stark.

Välfinansierad kampanj
När vallokalerna stänger klockan ett på söndag natt svensk tid får vi se hur det gick.

Det som talar för Romney är att han har en välorganiserad och välfinansierad kampanj för framtida nomineringsval, som ju pågår ända in i juni.

Men det som talar mot honom är att han aldrig varit särskilt omtyckt. Han har varit en kandidat i brist på någon annan.

Inte självklar vinnare
Nu när kritiken väller in över honom kan en process ha satts igång som gör att han inte är den självklare vinnaren.

Det skulle i så fall ligga i linje med hur republikanernas kampanj varit hittills: Ena veckan är en kandidat absolut favorit enligt mätningarna, för att sedan någon vecka senare störta ner i botten.

Bo Inge Andersson
bo_inge.andersson@svt.se

Publicerad: