Den tidigare ambassadören och biskopen Jozef Wesolowski i Dominikanska republiken. Foto: TT

Offren hedrades på pedofilmisstänkt biskops begravning

Publicerad

En lång tystnad ersatte vanlig predikan under en begravningsceremoni för den pedofilmisstänkte ex-biskopen Józef Wesołowski i Vatikanen i måndags. Wesołowski var den första personen att gripas av Vatikanen för pedofili, men dog innan han hann dömas.

Wesołowski, som greps förra året, anklagades för sexuellt utnyttjande av 13-16 år gamla pojkar under sin tjänstgörning som Vatikanstatens ambassadör i Dominikanska republiken mellan 2008 och 2013. Enligt bevismaterialet, som samlades ihop av både Vatikanen och Dominikanska republiken, ska han ha betalat pojkar han träffade på gatorna i Santo Domingo för sexuella tjänster.

Testade Vatikanens samarbetsvilja

Wesołowski misstänktes även för innehav av ”enorma mängder” barnpornografi och blev avsatt från sitt ämbete när anklagelserna blev offentliga.

I juni tillsatte påven Franciskus en särskild tribunal för att döma biskopar anklagade för olika typer av sexualbrott mot barn. Wesołowskis rättegång sågs som en prövning av Vatikanens samarbetsvilja kring pedofiliskandalerna som har skakat katolska kyrkan.

En rättegång mot Wesołowski påbörjades i Vatikanen i juli i år, men ställdes in sedan han blivit sjuk. Wesołowski satt i husarrest i väntan på att ett nytt datum skulle fastslås när han avled i en hjärtattack i torsdags 67 år gammal.

Välbevakad begravning

Under begravningsceremonin hedrades offren även med en bön. Ceremonin avslutades med orden ”Herren, med din kärlek förlåt vår broder för de synder han begått genom mänsklig bräcklighet i detta liv”.

Enligt Vatikanen var det ärkebiskopen Konrad Krajewski som förrättade begravningen som själv valde att ändra i de sedvanliga ritualerna. Krajewski har inte velat uttalat sig om beslutet att ersätta predikan med tystnad.

Över hundra präster, nunnor, munkar och journalister närvarade, rapporterar Vatican Insider.

Vatikanen har sedan 2004 avsatt 848 präster på grund av sexuellt utnyttjande av barn och sanktionerat ytterligare över 2.500. Fler än 3.400 fall av sexuellt utnyttjande av minderåriga har rapporterats till Vatikanen under samma tid.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.