Foto: SVT

Ögonvittnen: Hela huset skakade

Uppdaterad
Publicerad

Ögonvittnesrapporterna börjar nu strömma in från Bryssel-flygplatsen Zaventem, där förödelsen tycks vara enorm efter morgonens explosioner.

På flygplatsen befann sig Svenska Dagbladets Brysselkorrespondent Teresa Küchler.

– Hela huset skakade, det är rök över allt och det låg människor på marken inne i terminalen. De såg inte skadade ut utan hade antagligen bara lagt sig ner. Det rasade ner flis från taket, berättar hon för svd.se.

Terrorn i Bryssel

En attack

Teresa Küchler berättar att hon förstod att det handlade om en attack. I tio minuter höll hon sig gömd tillsammans med en kvinna som grät tyst. När SVT Nyheter får tag på henne har hon evakuerats från flygplatsen och befinner sig på en buss.

– Det var riktigt otäckt. Jag är helt skakig och benen bär mig inte ännu, berättar hon.

Ett annat ögonvittne berättar för den flamländska radio- och tv-kanalen VRT:

– Jag hade rast när jag hörde och kände en kraftig explosion – härifrån ser vi över avgångshallen och vi såg en plym av rök komma ut, säger Niels Caignau, som jobbar på flygplatsen.

– Fönstren är helt krossade. Människor flydde ut i panik. Det ser inte bra ut, säger han.

Rop och skottlossning

Enligt Tidningen Het Laatse Nieuws berättar vittnen om att skottlossning först hörts i avgångshallen och därefter ”rop på arabiska”. Strax därefter inträffade två explosioner.

Filmbilder som människor lagt ut på Twitter visar människor som flyr ut från byggnaden, samtidigt som sirener tjuter och rök väller ut från flygplatsterminalen.

EU-politiker drabbad

Svenska EU-parlamentarikern Malin Björk (V) befann sig i flygplatsens ankomshall när det smällde. Hon klarade sig oskadd och skriver på Twitter: ”vi rusade alla. Herrejävlar”.

– Vi var på väg genom tullen då vi först hörde en smäll ovaför oss. Sen small det en gång till och började singla ner grus från taket och då sprang vi, berättar en skakad Malin Björk för TV4.

Kristina Winberg (SD) berättar för SVT Jönköping att en av bomberna exploderade i närheten av hennes bostad.

– Mitt hem är precis vid en av stationerna där en bomb exploderade. Jag lämnade hemmet bara tio minuter innan det small, säger Winberg.

”Är på flygplatsen hela tiden”

Cecilia Wikström, EU-parlamentariker för Liberalerna, skulle egentligen ha befunnit sig på Zaventem-flygplatsen nu på morgonen. Men hennes schema gjordes om och resan till Sverige tidigarelades.

– Det är något fruktansvärt som inträffat. Jag har gråtit nu på morgonen. Flygplatsen är som hemma för oss som arbetar i Bryssel, vi är där hela tiden, säger hon till SVT Uppsala.

EU-parlamentarikern Peter Eriksson (MP) flög hem från Bryssel i går kväll.

– För oss som jobbar i Bryssel är det här inte så oväntat. Det har varit en hög beredskap med många polisaktioner och mlitärer på gatan och terrorister som jagats ända sedan attackerna i Paris, säger hant till SVT Norrbotten.

”Otäck stämning”

Svenska Stella Berglunds arbetsplats ligger ett bar kilometer från flygplatsen. Hon berättar för SVT Nyheter att det några timmar efter attentaten råder ett spänt lugn.

– Inga bussar går och de enda bilar man ser är polis- och militärfordon. Det är en otäck stämning.

Ett stenkast från flygplatsen i Bryssel jobbar norskan Kristin Larsen tillsammans med tre svenskar på LRF.

”Vågar inte gå ut”

– Vi är rädda och vågar inte gå ut. All trafik är blockerad och tunnelbanestationerna är stängda. Vi ser inget speciellt från fönstret, flygplatsen ligger runt hörnet. Men vi hör sirener hela tiden. Vi är jätteoroliga. Vi vet ju inte om händelsen har koppling till terrorister. Man känner sig inte trygg, säger Kristin Larsen.

Blir det inte svårt att ta sig hem?

– Vi har alla gångavstånd från jobbet och behöver inte ta tunnelbanan, säger Kristin Larsen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Terrorn i Bryssel

Mer i ämnet