Vulkanen Bárdarbunga på Island skälver. Foto: RUV

Ökad aktivitet i isländsk vulkan

Uppdaterad
Publicerad

Den seismiska aktiviteten i vulkanen Bárdarbunga på Island har ökat de senaste dygnen. En rad mindre jordskalv inträffade under måndagen.

Islands meteorologiska myndighet har höjt risknivån för ett vulkanutbrott till fyra på en femgradig skala. Enligt geologer finns ännu inga tecken på att magma stiger mot ytan.

Avråder från nationalpark

Det kraftigaste skalvet hade magnituden 3,8 och inträffade under natten till måndagen i den nordvästliga delen av Vatnajökull, Europas största glaciär på över 8 000 kvadratkilometer. Under dess is finns vulkankratrar.

Myndigheterna avråder människor från att vistas i nationalparken Vatnajökull på sydöstra Island på grund av den ökande seismiska aktiviteten.

Vulkanisk aska från ett större utbrott i Bárdarbunga skulle kunna påverka flygtrafiken och temperaturerna i den nordligaste delen av världen, rapporterar Ice News.

Askmolnet efter ett utbrott i den lilla glaciären Eyafjallajökull 2010 stoppade mycket av flygtrafiken i Europa i sex dagar.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.