Syriska Wadi Barada har utsatts för ökade luftangrepp. I området ligger huvudstaden Damaskus huvudsakliga vattenkälla. Arkivbild. Foto: TT

Luftangrepp nära Damaskus hotar vapenvila

Uppdaterad
Publicerad

Den sköra vapenvilan i Syrien hotas av ökade angrepp från luften i ett rebellkontrollerat område utanför Damaskus. Området är hem till huvudstadens primära vattenkälla.

Tilltagande luftangrepp har drabbat rebellkontrollerade Wadi Barada nära Damaskus under söndagen. Där finns stadens huvudsakliga vattenkälla, som har varit ur funktion de senaste två veckorna.

Förhandlingar mellan rebeller och regeringen om reparationer av vattenkällorna har brutits.

Syrienkriget

Kan omintetgöra vapenvilan

Flera rebellgrupper varnar för att upptrappningen kan innebära att den sköra vapenvilan, mäklad av Ryssland och Turkiet, kollapsar.

Regeringen och dess allierade från libanesiska Hizbollah utförde en offensiv för två veckor sedan för att ta tillbaka Wadi Barada. Regeringen vill nu komma till dalen för att säkra vattenförsörjningen till huvudstaden.

Rebeller och lokala aktivister uppger att regeringssidan använder vattenbristen för att nå politisk framgång och använder belägring och beskjutning för att tvinga rebellerna att gå med på att lämna området.

Vattenförhandlingar frystes

Syriska rebellgrupper meddelade i förra veckan att de beslutat att frysa samtalen om möjligt deltagande i förhandlingar om inte den syriska regeringen och dess Iran-stödda allierade stoppade vad de kallade brott mot vapenvilan.

Oppositionella Syriska observatoriet för mänskliga rättigheter uppger att minst 24 luftangrepp träffat dalen sedan söndagsmorgonen, efter ett lugn inträtt dagen före, under vilket nya förhandlingar om reparationer ägde rum.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Syrienkriget

Mer i ämnet