Sajten Silk Road som den såg ut innan FBI stängde ner den. Foto: Skärmdump.

FBI stängde ökänd drog- och vapenhandelssajt

Uppdaterad
Publicerad

FBI har efter en lång tids jakt gripit ägaren bakom den hemliga sajten Silk Road, som hittills beräknas ha omsatt närmare 1,2 miljarder dollar, enligt Forbes.com

Den 29-årige amerikanen Ross Ulbricht har arresterats misstänkt som huvudman bakom sajten Silk Road. Han kallar i vanliga fall sig själv för ”Dread Pirate Roberts” och har lyckats hålla sig undan lagens långa arm i flera år, skriver Forbes.

I samband med gripandet ska polisen också ha beslagtagit 26.000 bitcoins, den digitala valuta som använts på sajten för att köpa och sälja varor. Värdet på beslaget beräknas till motsvarande 20 miljoner kronor, men sajten kan ha omsatt så mycket som 7,8 miljarder kronor under sin livstid enligt FBI.

Hyrde hitman

På sajten kunde användare välja mellan allt från heroin till cannabis och andra illegala substanser.

Enligt förundersökningen är Ulbricht också misstänkt för att ha hyrt in en ”hitman” för att döda en av Silk Road-användarna, mot en betalning av 150.000 dollar. Enligt åtalet skulle mordet utföras för att användaren hotade avslöja identiteter på tusentals av användarna av sajten.

Dock bör man ta i beaktning att FBI själva haft agenter som gjort köp på sajten, och erbjudit sig vara hitmen åt Ulbricht. Det är långt ifrån klarlagt att Ulbricht faktiskt överhuvudtaget varit inblandad i anstiftan till mord. Uppgifterna kan helt enkelt härörra ur en strategi från FBI:s sida att smutskasta och misstänkliggöra upphovsmannen bakom Silk Road.

Enligt den avlyssning som FBI gjort av Ross Ulbrichts kommunikation har han själv uppgett att han tidigare beställt ett mord via en ”hitman”, för 80.000 dollar. Uppgiften framkom efter att Ulbricht klagat på att prisuppgiften 300.000 dollar var för dyrt.

Anonymt nätverk

Sajten Silk Road har fram tills idag gömts bakom det anonymiserande nätverket Tor. Det är samma nätverk som bland annat människorättsorganisationer, underrättelsetjänster och aktivister i många länder använder sig av för att kommunicera anonymt.

I sociala medier rasar just diskussioner om NSA har lyckats knäcka Tor och på så vis kommit åt mannen bakom sajten, men inget talar ännu för det. ”Dread Pirate Roberts” genomförde tidigare i år en intervju med tidningen Forbes – och nu spekulerar kommentatorer på nätet om NSA kan ha avlyssnat kommunikationen med tidningens journalister på något vis och på så vis kommit åt upphovsmannen.

Kunde gripas tack vare klantighet

Men enligt Dailydot kunde mannen gripas enbart tack vare två inlägg postade för mer än två år sedan på två olika sajter. Silk Road-grundaren ska då ha kallat sig för ”Altoid”, först i ett inlägg som gjordes via Tor, men strax därefter också i ett inlägg på ett diskussionsforum gällande Bitcoin där han ville göra reklam för sajten.

Några dagar senare gjorde samma användare ett inlägg där han sökte en ”IT-professionell inom Bitcoin”, där han också uppgav sin e-postadress: ”rossulbricht at gmail dot com”.

Polisen jagade via sociala medier

The Verge uppger att FBI-företrädare har gjort mer än 100 inköp via sajten, och tog hjälp av både LinkedIn och Google+ för att spåra Ross Ulbricht.

Enligt förundersökningen kan Ross Ulbricht ställas till svars för narkotikahandel, datorbedrägeri och penningtvätt – förutom anstiftan till mord (eventuellt, om FBI:s uppgifter stämmer).

Men Ulbrichts rumskamrat uppger att FBI har fångat fel man, enligt The Verge.

UPPDATERING: Enligt rykten på nätet ska sajten Silk Road redan vara uppe igen, men på en ny adress. Strax efter att nyheten blev känd sjönk kursen på Bitcoin med över 25% på de största handelsplatserna på nätet – men kursen hämtade sig snabbt igen. På den här länken man följa kursen i realtid.

Förundersökningen finns på den här adressen, men i skrivande stund är trycket så hårt på just den länken att sajten inte längre svarar.

Fakta

Fakta: Sida och Tor-projektet

Tor är en gratis mjukvara och ett öppet nätverk som gör det möjligt att surfa utan att bli övervakad med hjälp av så kallad onion-routing.

Tor utvecklades ursprungligen av forskare inom den amerikanska flottan men numera står det icke vinstdrivande Tor-projektet bakom programmet.

Projektet har bland annat sponsrats av det svenska biståndsorganet Sida med sammanlagt nästan fem miljoner kronor. Syftet var att hjälpa människor i bland annat diktaturer att anonymt kommunicera med varandra och omvärlden via internet.

Källa: Polisen, The Tor Project och Sida (TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.