Foto: TT

Ökat motstånd mot Trumps förslag: För likt Obamacare

Uppdaterad
Publicerad

USA:s president Donald Trump möter ökat motstånd från republikaner om hur Obamacare ska ersättas.

Det nya förslaget anses vara för likt Obamas sjukförsäkringsreform.

Flera parlamentsledamöter på högerkanten tycker att förslaget överger konservativa skatteprinciper genom att upprätthålla statliga subventioner i Obamas Affordable Care Act. Det handlar om dolda skattelättnader till personer som köper sin egen försäkring.

– Det här är lättvariant av Obamacare, den kommer inte att gå igenom. De konservativa kommer inte att acceptera det, säger republikanske senatorn Rand Paul, på nyhetskanalen Fox News.

USA-val 2016

Trump twittrar optimistiskt

President Trump verkar ändå övertygad om att förslaget ska gå igenom. Han twittrar: ”Jag känner mig säker på att min vän @RandPaul kommer att komma med i den nya och bra sjukförsäkringsreformen, för han vet att Obamacare är en katastrof!”

LÄS MER: Överens i representanthuset – så ska republikanerna ersätta Obamacare

Andra republikaner beskriver förslaget som en missad möjlighet, eller till och med ett steg i fel riktning.

”Vi vet inte hur många som skulle använda den nya skattelättnaden, vi vet inte hur mycket det skulle kosta, och vi vet inte om det här förslaget kommer att göra det mer prisvärt för amerikanerna”, säger senatorn Mike Lee i ett uttalande.

Trump måste få tillräckligt många republikaner i senaten att rösta för förslaget för att det ska gå igenom.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

USA-val 2016

Mer i ämnet