Tysklands förbundskansler Angela Merkel mötte under måndagen den turkiske premiärministen Ahmet Davutoglu för att diskutera flyktingkrisen i Syrien. Foto: TT

Ökat tryck på Turkiet efter flyktingström från Aleppo

Publicerad

Omvärldens tryck på Turkiet att öppna landets gräns mot Syrien ökar allt mer efter att ett ständigt ökande antal syriska flyktingar försöker ta sig in i landet. Samtidigt sa den tyska förbundskanslern Angela Merkel i dag under de pågående regeringssamtalen i Ankara kring flyktingkrisen att hon är ”bestört” över den senaste tidens ryska flygbombningar i Syrien.

Efter den senaste tidens intensiva bombardemang av syriska regeringstrupper och ryskt bombflyg mot den belägrade staden Aleppo höjs nu allt fler röster från internationellt håll för att ett öppnande av Turkiets gräns mot Syrien är nödvändigt.

Den syriska flyktingkrisen står också högst på agendan då den tyska förbundskanslern Angela Merkel i dag besöker den turkiska huvudstaden Ankara för att tillsammans med sin turkiske kollega Recep Tayyip Erdogan diskutera en flyktingöverenskommelse mellan EU och Turkiet.

Syrienkriget

I en kommentar efter samtalen sa den tyska förbundskanslern att Turkiet och Tyskland kommer att utöva påtryckningar mot FN för att se till att alla länder respekterar en FN-resolution kring Syrienkonflikten som godkändes i december.

Enligt resolutionen uppmanas båda sidor i Syrien-konflikten att omedelbart upphöra med angreppen på den syriska civilbefolkningen.

”Bestört över lidande”

Vid en senare presskonferens tillsammans med den turkiske premiärministern Ahmet Davutoglu sa Angela Merkel sig vara ”bestört” över den senaste tidens offensiv mot Aleppo, enligt nyhetsbyrån AP.

– Vi har under de senaste dagarna inte bara blivit upprörda utan bestörta av det mänskliga lidande för tiotusentals människor som orsakats av de ryska flygbobmningarna.

I en kommentar från den turkiske premiärministern Davutoglu i samband med dagens samtal varnade han för följderna av den senaste tidens utveckling.

– Aleppo befinner sig de facto under belägring och vi står på gränsen till en ny mänsklig tragedi.

”Turkiet i svår sits”

EU har utlovat Turkiet 3 miljarder euro i utbyte mot att regeringen i Ankara ser till att minska antalet flyktingar som ger sig i väg från den turkiska kusten i båtar till Grekland, enligt The Guardian.

I ett uttalande under helgen sa sig också den turkiske presidenten vara beredd att öppna landets gräns mot Syrien ”om det anses nödvändigt”.

Men enligt Turkiets vice premiärminister Numan Kurtulmuş, som under gårdagen talade med CNN-Turk, befinner sig landet i en svår sits, uppger The Guardian.

– Turkiet har nått smärtgränsen vad gäller det antal flyktingar vi kan ta emot. Men i slutändan har de här människorna ingen annanstans att ta vägen. Antingen dör de i flygbombningarna allt medan Turkiet, precis som övriga världen, ser på massakern, eller så öppnar vi våra gränser.

Ger humanitär hjälp

Den turkiske vice premiärministern bekräftade också att man från turkiskt håll försöker bistå de syriska flyktingarna med humanitär hjälp inom Syriens gränser.

– För tillfället släpper vi in några och försöker se till att andra stannar i Syrien genom att ge dem alla former av humanitär hjälp. Vi kan inte säga till dem att inte komma. Gjorde vi det, skulle vi lämna dem åt sin död.

”Moralisk skyldighet”

Efter den senaste tidens flyktingvåg ökar nu det internationella trycket på Turkiet att öppna landets gräns mot Syrien. I ett uttalande under lördagen sa EU:s höga representant för utrikes- och säkerhetsfrågor Federica Mogherini att Turkiet har en moralisk skyldighet att erbjuda skydd till de människor som befinner sig vid gränserna.

Även påven Franciscus uppmanade världssamfundet att hjälpa de syrier som flyr från kriget under sitt tal vid Peterskyrkan under gårdagen.

– Det är med stor oro jag följer ödet för de civila som hamnat i de våldsamma strider som pågår i Syrien och som tvingats lämna allt för att fly från krigets fasor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Syrienkriget

Mer i ämnet