Barrow sade på söndagen att det i samtal med landets centralbank framkommit att Gambias statskassa ”nästan var tömd”. Foto: TT

Oklarheter kring Gambias statskassa

Uppdaterad
Publicerad

Den gambiska centralbankens statskassa är ”intakt”, meddelar en talesperson för president Adama Barrow, en dag efter att den nye ledaren sade att den plundrats.

Barrow sade på söndagen att det i samtal med landets centralbank framkommit att Gambias statskassa ”nästan var tömd” och att den förre ledaren Yahya Jammeh tagit ut en stor summa pengar efter att han förlorat valet. Uppgifterna gjorde gällande att Jammeh under sina två sista veckor vid makten tagit ut motsvarande drygt 100 miljoner kronor innan han motvilligt lämnade makten och landet.

Nu backar Halifa Sallah Adama, Barrows talesperson, från uppgifterna.

Politisk kris i Gambia

– Det har släppts information till allmänheten om centralbanken. Det var särskilt oroande, men polisen har sagt till mig att allt är intakt, säger han.

Fortfarande oklarheter

Det råder oklarheter i om Barrow och hans rådgivare hänvisade till centralbankens resurser när de sade att statskassan plundrats, eller om det handlar om andra pengar.

Den nye presidenten Barrow är fortfarande kvar i Senegal, men uppges planera att resa tillbaka till Gambia ”väldigt snart”.

Barrow vann landets presidentval i december över Jammeh. Den senare har med hård hand styrt landet i 22 år, och lämnade slutligen ifrån sig makten efter hot om militärt ingripande från flera länder.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Politisk kris i Gambia

Mer i ämnet