Foto: TT

Oklart om grekiska nödlån

Uppdaterad
Publicerad

Det är inför påskhelgen oklart om och i så fall när det konkursmässiga eurolandet Grekland kan få mer nödlån från EU och IMF.

En ny reformlista från Aten kom in för sent och verkar inte imponera på långivarna.

– Vi är nära en överenskommelse, säger den grekiska regeringens talesman Gabriel Sakellaridis i en intervju med en grekisk tv-kanal.

Uttalandet görs sedan hans regering i onsdags lämnat över en ny lista på reformer i ett 26-sidigt dokument till EU och IMF i syfte att få krisåtgärder godkända och nya nödlån utbetalade.

Men listan har redan kallats både försenad och otillräcklig av företrädare för motsidan.

– Den senaste listan är ett framsteg, säger Frankrikes finansminister Michel Sapin.

Sapin tillägger dock att åtgärderna som planeras måste konkretiseras med bättre underlag för att det ska gå att bedöma om de räcker.

Nästa inplanerade beslutstillfälle för eurozonens finansministrar ligger tre veckor bort, då de träffas för informellt möte i Riga, Lettland. Beslut kan dock fattas på telefonkonferenser före dess.

Många bedömare befarar att Grekland redan i april kan tvingas ställa in eller skjuta upp betalningar om inga nya nödlån betalas ut.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.