”Olagliga djurtransporter från EU till Turkiet”

Uppdaterad
Publicerad

Överfulla transporter där hungriga djur äter från smutsiga ströbäddar, kläms fast i trånga utrymmen och i vissa fall dör av utmattning.

Videoupptagningar som flera djurrättsorganisationer gjort visar hur djur som fraktas från EU för slakt i Turkiet utsätts för lidande som strider mot EU:s regler för djurtransporter.

Det är djurrättsorganisationerna Animal Welfare Foundation, Eyes on Animals, Compassion in World Farming och Tierschutzbund Zürich som granskat förhållandena både på transporterna och i de turkiska slakterier dit djuren fraktas.

En miljon djur

Enligt organisationerna fraktades en miljon får och kor från EU till Turkiet för att slaktas under perioden oktober 2010 till november 2011. Granskningen visar på flera brott mot EU:s regler.

Organisationerna pekar bland annat på att transporterna får vänta i timmar och ibland dagar vid gränsen mellan Bulgarien och Turkiet.

Under denna tid lämnas djuren många gånger i de heta transporterna utan tillräckligt med mat och vatten och med otillfredställande ventilation.

Snitt i halsen

Videoupptagningar från de slakterier dit djuren förs visar hur djuren, till synes utan bedövning, skärs i halsen varpå djuren blöder till döds. Halalslakt i stordrift som, enligt djurrättsorganissationerna, bryter mot internationella regler.

Djuren som slaktas i Turkiet fraktas enligt organisationerna från Ungern, Bulgarien, Grekland, Österrike och de baltiska länderna.

Tove Hanell

tove.hanell@svt.se

Fakta: Koscher och halal

Halal är en muslimsk benämning på tillåtna livsmedel. Fågel och fyrfotadjur måste vara slaktade enligt muslimsk sed för att vara halal.

Koscher innebär att något enligt judisk sed är rituellt rent. Djur måste slaktas med en ytterst vass kniv. Allt blod ska rinna ut så snabbt som möjligt.

Strikt iakttagen halal eller koscher tillåter inte att djuret är bedövat när det slaktas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.