Oligarker har rekryterats i Ukraina

Uppdaterad
Publicerad

När kontrollen över Krim minskar vänder sig den hårt ansatta nya ukrainska regeringen till landets oligarker för att dämpa oron för separatism i rysktalande östra Ukraina.

Övergångsregeringen har utsett oligarker att leda regionerna Donetsk och Dnipropetrovsk, starka fästen för den Moskva-stödde störtade presidenten Viktor Janukovytj.

Den 58-årige ledaren för Industrial Union of Donbass, Serhij Taruta, har utnämnts till att leda administrationen i Donetsk. Taruta har enligt tidningen Forbes en förmögenhet på 600 miljoner dollar, motsvarande 3,8 miljarder kronor. Hans utnämning har fått stöd av Rinat Akhmetov, Ukrainas rikaste man.

Krimkonflikten

Tog avstånd från Janukovytj

Den inflytelserika Akhmetov stödde tidigare Janukovytjs parti ekonomiskt och är liksom den störtade presidenten född i Donetsk. Men han har varit snabb att distansera sig från expresidenten.

I Dnipropetrovsk har affärsmannen Igor Kolomoisky utsetts till guvernör. Han har en förmögenhet på motsvarande 15,4 miljarder kronor.

– Det ligger i oligarkernas intresse att vidmakthålla Ukrainas suveränitet. Under Putin skulle de förlora sin makt och sin affärsverksamhet, säger den politiske experten Tara Berezovets.

Uppfattas som svek mot folkupproret

Personer med affärsintressen i både öst och väst har fått formell makt för att desarmera argument om att ultranationalister tar över i Ukraina. Strategin kan uppfattas som ett svek mot folkupproret, skriver Ukrainaexperterna Henrik Hallgren och Hanna Söderbaum på DN Debatt.

De anser att landet behöver en ny typ av politiker och att Sverige kan stödja en sådan omdaning.

Ukraina mest korrupt i Europa

Experterna pekar på att Ukraina, enligt Transparency International, är det mest korrupta landet i Europa. Det är därför svårt att tro att landet kommer att gå med på nödvändiga reformer när de som tjänar mest på systemet sitter vid makten.

”Att låta oligarkerna axla formell makt är ett högt spel. Enligt Jurij Lutsenko, en av förgrundsfigurerna på Majdan, vill man på detta sätt försäkra sig om att maktens män och deras finansiella resurser säkras för ett enat Ukraina och den bräckliga regeringen i Kiev”, skriver Hallgren och Söderbaum.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krimkonflikten

Mer i ämnet