Olika bud från ministrarna om gärningsmannens motiv i Nice

Publicerad

Mannen bakom attacken i Nice var en terrorist, kungjorde Frankrikes premiärminister Manuel Valls under fredagskvällen. Det går inte alls att bekräfta, enligt inrikesminister Bernard Cazeneuve. Det är således olika bud från den franska socialistregeringen om 31-årige Mohamed Lahouaiej Bouhlels motiv.

Det var i franska public service-tv-kanalen France 2 som premiärminister Manuel Valls på fredagen yttrade orden om vem som ligger bakom Nice-attacken:

– En terrorist, utan tvekan kopplad till radikal islamism på ett eller annat sätt.

Attack i Nice 2016

Han tillade sedan att det nu är viktigt att polisens förundersökning får fortgå för att kunna ge så mycket svar som möjligt. Även om polisen inte gått ut med någon bekräftelse av något eventuellt motiv bakom attacken så hänvisade Manuel Valls till uppgifterna som anti-terroriståklagaren gått ut med tidigare.

Samtidigt var Frankrikes inrikesminister Bernard Cazeneuve med i tv-kanalen TF1 under fredagskvällen. På frågan om det går att koppla dådet i Nice till radikal islamism i nuläget var inrikesministerns svar kort och gott: ”Nej”.

– Vi har en individ (gärningsmannen, reds. anm.), som inte alls var känd hos någon av våra underrättelsetjänster för aktiviteter kopplade till radikal islamism, sade Cazeneuve, och fortsatte:

– Nu finns det en rättslig undersökning. Det kommer att visa sig om den här personen har agerat på uppdrag av andra individer, om han drevs av budskap från Daesh (Islamiska staten), sade han till TF1.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Attack i Nice 2016

Mer i ämnet