Ett oljeutsläpp utanför Kanarieöarna hotar nå svenska charterfavoriten Gran Canaria. Foto: TT/Wikimedia Commons

Oljeläcka hotar Kanarieöarna

Uppdaterad
Publicerad

Spanska experter kämpar mot dåligt väder och höga vågor för att hindra 1.500 ton olja från att sprida sig utanför Kanarieöarna.

Oljan kommer från en rysk trålare som fattade eld i hamnen i Las Palmas förra veckan. Av rädsla för att branden skulle sprida sig bogserade myndigheterna fartyget till havs, där det sedan sjönk – bara 24 kilometer från Maspalomas på Gran Canaria. Maspalomas är en svenskfavorit dit alla stora charterbolag har resor, känt just för sina vackra stränder med guldgula stranddyner.

Unikt undervattensliv

Spanska kusträddningen har höjt varningsnivån till en tvåa på en fyrgradig skala. Vattnen där trålaren nu ligger och läcker olja är hem åt både valar och unikt undervattensliv, ett område som räknas som särskilt känsligt ur miljösynpunkt. Risken anses stor att oljan kommer att sprida sig och driva mot det afrikanska fastlandet.

Ett av ”offren” till oljeutsläppet har dock räddats – myndigheter fiskade under gårdagen upp en havssköldpadda helt täckt av läckt bränsle. Arten, en oäkta karettsköldpadda, är utrotningshotad, och sköldpaddan har nu tagits till ett räddningscenter där man ska ta reda på om djuret svalt bränsle.

Kritik från Greenpeace

Greenpeace har kraftigt kritiserat kanariska myndigheter för att de bogserade bort det brinnande fartyget och orsakade den hotade situationen. Miljöorganisationen kräver nu att området rensas från olja. Myndigheterna försöker nu få dit undervattensfarkoster som kan komma åt det sjunkna fartyget, som nu befinner sig på 2.400 meters djup.

Spanien har tidigare kritiserats kraftigt efter att de 2002 bogserade ut en läckande oljetanker. Man beräknar att fartyget spillde ut sammanlagt 63.000 ton olja i Biscayabukten. Oljan drabbade stränder i Portugal och Frankrike.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.