Oljelednings-motståndare firar beskedet att Dakota Acces Pipeline stoppats. Foto: TT

Oljeledning i North Dakota nekas tillstånd

Uppdaterad
Publicerad

Efter månader av protester får ursprungsbefolkningen och miljöaktivister rätt. Den kontroversiella oljeledning som planerades i ett reservat för folkgruppen Standing Rock Sioux i North Dakota, USA, har nekats tillstånd.

Amerikanska federala myndigheter har underkänt sträckningen, vilket räknas som en seger för ursprungsbefolkningen i området som har sagt att ledningen kan hota dricksvattnet.

Ledningen skulle också dras över vissa områden som betraktas som heliga.

Nu ska man i stället försöka hitta alternativa sätt att dra ledningen utanför ursprungsbefolkningens reservat.

Glädjebesked för protesterande

De senaste veckorna har det varit hårda sammandrabbningar mellan polisen och demonstranter som protesterat mot oljeledningen.

Många amerikanska miljöaktivister, kändisar och politiker har tagit stark ställning för ursprungsbefolkningen i frågan.

För de protesterande kommer beskedet som en stor lättnad, och Standig Rock Sioux-företrädare Miles Allard konstaterar till nyhetsbyrån AP att det lönat sig att protestera.

– Vi ska stå upp och tänker inte lämna tills det här är över.

I ett uttalande hyllar Sioux-stammens talesman, Dave Archambault, USA:s president, rapporterar The Guardian.

– Vi kommer för evigt att vara Obama-administrationen tacksam för detta historiska beslut, sade han.

Passning till Trump

Vidare passar Archambault på att skicka en passning till Kelcey Warren, chef för Energy Transfer Partners som ligger bakom ledningen, samt blivande president Donald Trump och North Dakota-guvenören Jack Dalrymple.

– Hoppas att Warren, Dalrymple och den tillträdande Trump-administrationen respekterar beslutet och förstår den komplexa process som tagit oss hit, sade talesmannen.

Detta har hänt: Protesterna mot Dakota Access Pipeline

Protesterna i North Dakota handlar om en oljeledning som ska dras genom mark de boende i Standing Rock-reservatet anser är helig.

Projektet väntas kosta 3,7 miljarder dollar och ledningen ska kunna transportera 470.000 fat råolja per dag genom fyra delstater.

De amerikanska myndigheterna har sagt att ledningen är det säkraste sättet att transportera råolja, men ursprungsbefolkningen oroar sig för att den kan komma att förgifta deras dricksvatten om något går fel.

I september satte president Barack Obama ett tillfälligt stopp för ledningen för att ge myndigheterna, företaget Energy Transfer Partners som äger ledningen och de boende på reservatet en chans att komma fram till en kompromiss. I väntan på ett beslut har oroligheterna vid Standing Rock bara trappats upp.

Ett slutgiltigt beslut angående oljeledningens väg genom North Dakota sköts upp senast den 14 november. Barack Obama har tidigare uttryckt förhoppningar om att ledningen ska kunna läggas om, och inte behöva gå genom Siouxstammens mark.

Den möjligheten har emellertid avvisats av Kelcy Warren, chefen för Energy Transfer Partners. Han hoppas istället på att projektet ska få ett slutgiltigt godkännande när Donald Trump tar över presidentposten i januari.

Den 4 december kom så beskedet amerikanska federala myndigheter i frågan, som nu har underkänt sträckningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.