Cecilia Wikström (FP), och MP:s migrationspolitiska talesperson Maria Ferm. Foto: TT

Olyckan ”ett jättelikt misslyckande” för EU

Uppdaterad
Publicerad

”Ett jättelikt misslyckande”. ”Olyckorna kommer fortsätta att ske.” Europaparlementariker Cecilia Wikström (FP) och MP:s migrationspolitiska talesperson Maria Ferm lägger tungt ansvar på EU:s medlemsländer för passiviteten inför de människor som varje dag riskerar sina liv på Medelhavet.  

Söndagens olycka då upp emot 700 personer befaras ha dött är ett stort misslyckande för EU:s medlemsländer, då man inte tar sitt ansvar för de flyktingar som färdas de farliga rutterna över Medelhavet. Det säger EU-parlamentariker Cecilia Wikström (FP), och MP:s migrationspolitiska talesperson Maria Ferm.

– När vi pratar om den ekonomiska stabilitetspakten och den inre marknaden är alla med och tar sitt ansvar, och om man inte gör det så händer det något. Men när detta händer, och de humanitära värdena står på spel, så backar man från sitt ansvar. Jag tycker att det är helt fruktansvärt, säger Cecilia Wikström.

Flyktingkrisen i Europa

– Jag är rädd att generationen som kommer efter oss kommer att fråga oss, på samma sätt som man frågade efter andra världskriget: ”Såg ni inte vad som skedde, varför gjorde ni ingenting?”

”EU:s medlemsländer delansvariga för de som dör”

Bara den här veckan har 10.000 personer gett sig ut över Medelhavets mörka vatten i hopp om ett bättre liv. Innan söndagens olycka hade 950 personer redan mist livet i år enligt siffror från UNHCR, att jämföra med 50 under samma period förra året. Och nu kommer med största sannolikhet dödssiffran att öka markant.

Det är EU:s gemensamma politik mot omvärlden, med fokus på gränsbevakning och att ”hålla människor ute” från att söka asyl i EU som leder till att människor tvingas anlita smugglare och göra den farliga resan, säger MP:s migrationspolitiska talesperson Maria Ferm.

Och hon lägger tungt ansvar på unionen.

– EU:s medlemsstater är delansvariga för varje person som mister sitt liv på Medelhavet.

– Detta är bara är den sista i raden  i raden av stora olyckor som skett den senaste tiden, de senaste åren, och som kommer att fortsätta ske om vi inte ändrar politiken.

”Ett litet Lampedusa varje vecka”

När 350 personer omkom i olyckan utanför Lampedusa 2013 gick EU:s ledare ut och talade om att stoppa dödsolyckorna på Medelhavet, att titta på gemensam migrationspolitik för att inte fler skulle behöva dö.

Operationen ”Mare Nostrum” startades från italienskt håll för att rädda människor som kom med flyktingbåtarna, men när den efter ett år avslutades tog inte EU vid – trots Italiens vädjan. Istället tillsatte man ”Operation Triton”, med större fokus på gränskontroll och mindre resurser till livräddande insatser.

– Statsledarna stod vid de vita kistorna i Lampedusa och sa att det får aldrig hända mer, men det händer faktiskt ett litet Lampedusa varje vecka. Människor mister sina liv på Medelhavet nästan varje dag, säger Cecilia Wikström.

Kräver krafttag

Av alla migranter som kommer till EU står Storbritannien, Sverige, Tyskland, Belgien och Nederländerna för att ta emot 80 procent. Förutom dessa, samt länderna som gränsar till Medelhavet (Italien, Grekland, Spanien och Malta), backar många länder från frågan med flyktingmottagandet.

Cecilia Wikström är starkt kritisk till att fler länder inte tar sitt ansvar. Hon kallar det ”ett jättelikt misslyckande”.

– Parlamentet har sagt hela tiden att detta måste ske och det säger också komissionen. Det är medlemsländerna i rådet som drar i handbromsen, och alla tre institutioner måste vara överens om något ska kunna hända, säger hon och fortsätter:

– Vad vi är med om nu är att Medelhavet håller på att bli världens största masskyrkogård.

Möts i Luxemburg

15 av EU:s 28 medlemsländer tar i dag emot så kallade kvotflyktingar. Maria Ferm kräver fler politiska initiativ, som de efter olyckan vid Lampedusa. Hon tror att Sverige kan spela en viktig roll – både för att hitta lagliga vägar för människor att söka asyl i EU, och för att öka mottagandet av kvotflyktingar.

– Annars kommer de här olyckorna fortsätta att ske, och de kommer att ske medan vi alla står och ser på.

I dag kommer EU:s utrikesministrar att träffas i Luxemburg för att diskutera om man ska tillsätta fler resurser, om man ska tillsätta ett toppmöte för att tala om hur man kan stoppa smugglarnätverken.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Flyktingkrisen i Europa

Mer i ämnet