Foto: TT

Olycksplanet hade tekniska problem dagen innan

Uppdaterad
Publicerad

Det Airbus 320-plan som kraschade i de franska Alperna hade tekniska problem med luckan till noshjulet i måndags. Men planet klarade sedan en rutinkontroll och bolaget Germanwings vd förnekade att det fanns problem med planet innan start.

Airbus-planet från Germanwings kraschade i de franska Alperna på väg från Barcelona till Düsseldorf i Tyskland. Samtliga 150 personer ombort omkom i olyckan som ännu är ett mysterium. En av flygplanets svarta lådor har återfunnits men olycksorsaken är ännu okänd.

Många frågetecken återstår. Till exempel sjönk flygplanet mycket snabbt i höjd. Enligt vittnen hördes inga smällar eller oväntade ljud strax före kraschen och flygledarna tappade kontakten med planet tio minuter innan olyckan. Vädret i området utgjorde heller inget uppenbart problem.

Flygkraschen i Frankrike

Problem med lucka

Nu kommer uppgifter från tyska tidningen Spiegel om att det olycksdrabbade planet hade tekniska problem i måndags morse. Planet fick stå kvar på marken under flera timmar på grund av problem med luckan till noshjulet.

Enligt Lufthansa, som äger Germanwings, åtgärdades problemet  vid tio-tiden på förmiddagen och planet klarade en rutinkontroll.  Under en presskonferens förnekade också Germanwings vd Thomas Winkelmann att det fanns problem med planet före start.

”Inte i skick att flyga”

Samtidigt rapporterar Der Spigel att flera besättningar inom bolaget Germanwings har vägrat att genomföra flygningar med samma plantyp.

Lufthansa bekräftar att sju flygningar från Düsseldorf ställdes in på tisdagen eftersom besättningarna ”inte kände sig i skick att flyga”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Flygkraschen i Frankrike

Mer i ämnet