Om Mubarak stannar åtta månader till – Katastrof för Egypten

Onsdagens oroligheter i Kairo ger oss en aning om hur maktkampen i Egypten kan se ut. Det blir en katastrof för Egypten om Mubarak skulle sitta kvar ända till september.

Mubarak måste ha en baktanke. Ryktena går att hans familj flytt utomlands. Själv säger han att han vill dö i Egypten. Vi kan nog ta de orden med en nypa salt.

Men vad vill han uppnå under mellanperioden?

Det tycks ha funnits en klyfta mellan Mubarak och militären, som ju låtit soldater förbrödra sig med demonstranter.

Hot
Men nu är det militären som manar egyptierna att sluta demonstrera. Det gör också den statliga televisionen.

I uppmaningen finns ett hot: Lämna gatorna, annars blir det våld. Även om militären inte sympatiserar fullt ut med Mubarak, kan den och polisen inte tillåta demonstrationer i flera månader.

Detta är inte bara strävan efter ordning. Det är också utnötningstaktik från dem som inte sympatiserar med oppositionen.

Ty regimen har sympatisörer också. Även om en miljon demonstranter var på gatorna på tisdagen, så har Kairo minst åtta miljoner invånare. En del av dem är beroende av Mubarak för att få behålla jobb eller förmögenhet.

Om Mubarak sitter kvar perioden ut har han - eller krafter som stödjer honom - chanser att manipulera inför valet. Det går troligen inte längre att ställa upp hans 51-årige son Gamal.

Kompromisskandidat?
Men det kan komma fram någon kompromisskandidat som står ganska långt ifrån de demonstranter vi lyssnat till de senaste dagarna. En kandidat som kanske är bekvämare för USA och övriga väst samt för Israel. Och som kan rädda förmögenheter åt korrumperade Mubarak-hantlangare.

Det skulle troligen leda till nya protester och det i ett än mer upphetsat läge, inför ett val.

Den stora rädslan hos väst och Israel har varit en islamistisk-fundamentalistisk regim ledd av Muslimska Brödraskapet. I själva verket vet vi ganska litet om det hotet.

Katastrof
En sak är säker: Protesterna kan inte fortsätta till i september. Det har Egyptens ekonomi inte råd med. Samhället skulle drabbas av totalt kaos.

En sak ska man dock komma ihåg: Det är Mubarak-sidan som kan tjäna på kaos för att skrämma många som längtar efter lugn och ro. Som sagt: Alla demonstrerade inte på tisdagen.

Men det skulle bli en katastrof för Egypten om Mubarak skulle sitta åtta månader till.

Bo Inge Andersson, utrikeskommentator
bo_inge.andersson@svt.se

Publicerad: