Den omdiskuterade filmen om läkaren och gynekologen Denis Mukwege visas nu i Sverige. Foto: TT

Omdiskuterad film om prisbelönt läkare visas i Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Den här veckan visas den omdiskuterade dokumentären om läkaren Denis Mukwege i Sverige, och hans arbete med att återställa våldtäktsoffer i konflikten i Kongo-Kinshasa. Men dokumentären förbjöds först från att visas i hemlandet. SVT Nyheter har träffat den prisbelönte läkaren, som besöker Sverige i samband med att filmen visas.

Tillsammans med kollegorna vid Panzisjukhuset har Denis Mukwege behandlat tusentals våldtäktsoffer i Kongo-Kinshasa. Även antalet barn som kommer till sjukhuset med skador i underlivet har ökat.

Denis Mukwege har mottagit flera utmärkelser för sitt arbete med offer för sexuellt våld i Kongo-Kinshasa. Han nämns ofta som kandidat till Nobels fredspris för sitt outtröttliga arbete för att få världen att uppmärksamma sexuellt våld som vapen i konflikter.

Nu är han i Sverige i samband med att dokumentären om hans livsgärning visas här. När SVT Nyheter träffar honom ska filmen visas vid ett seminarium i riksdagen. Tidigare i veckan visades den på en biograf i Göteborg och i kväll visas den i Stockholm.

– Jag har sett den här dokumentären i många länder och jag upplever att den ger uppmärksamhet åt de illdåd som kvinnor utsätts för i östra Kongo.    

Filmen förbjöds

Regissören Thierry Michels dokumentär handlar om Denis Mukweges arbete med att läka psykiska och fysiska skador efter våldtäkter. Men Kongo-Kinshasas medieminister förbjöd filmen från att visas med motiveringen att den avsiktligt skadar och svärtar ner bilden av landets militär.

Frågan är känslig för landets regering då gärningsmännen finns både i Kongo-Kinshasas armé och i olika milisgrupper i östra Kongo-Kinshasa. I slutet på november skulle presidentval hållits i Kongo-Kinshasa, men det har skjutits på framtiden. Det ses som ett sätt för president Joseph Kabila att behålla makten, då hans mandatperiod egentligen löper ut i december.

Val i november

Regeringens förbud av filmen har tolkats som ett försök att tysta Denis Mukwege. Han har varit öppen i sin kritik av regeringen och krävt att skyldiga åtalas och rättvisa skipas.

– Vi har inte den yttrandefrihet som konstitutionen ger oss rätt till. Det är förfärligt att regeringen kan bestrida konstitutionen och inte kan tillåta oss att prata om, att diskutera om. Det enda svaret blir förtryck, fängelse och till och med död.

Mordförsök och hot

Denis Mukwege har utsatts för mordförsök och hot och bor i dag av säkerhetsskäl på Panzisjukhuset.

– Jag står under FN:s beskydd. Det är ingen bra lösning för mig och för min familj. Vi är som fångar i vårt eget land, bara för att jag menar att kvinnors rättigheter ska respekteras.

– Det enda jag ber om är att kvinnor ska skyddas.

Denis Mukwege och Kongo-Kinshasa

Denis Mukwege föddes i nuvarande östra Kongo-Kinshasa 1955, utbildade sig till läkare i Burundi och specialiserade sig sedan inom gynekologi och obstetrik. Efter att han flytt undan 1990-talets krig återvände han till Kongo-Kinshasa för att 1999 starta Panzisjukhuset. Det invigdes 2001, och grundades bland annat med hjälp av pengar från Sida, Pingstmissionens utvecklingssamarbete (PMU) och Läkarmissionen.

Mellan 2004 och 2014 tog Panzisjukhuset emot 34783 patienter, varav 20 846 utsatts för sexuellt våld.

Mukwege har mottagit en rad internationella priser, bland annat FN:s människorättspris (2008), Palmepriset (2009), Right Livelihoodpriset (2013) och EU-parlamentets Sacharovpris (2014).

De pågående oroligheterna har sina rötter i folkmordet i Rwanda 1994 och i de kongolesiska inbördeskrigen. Sedan 1998 beräknas fem miljoner människor ha dött till följd av våld, hunger och sjukdomar, vilket gör konflikten till den dödligaste i världen sedan andra världskriget.

Källa: TT/Panzisjukhuset

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.