Bild från en tidigare flygattack mot Raqqa i december i fjol, och har publicerats av IS-kontrollerade medier. Arkivbild. Foto: TT

Omfattande bomboffensiv mot IS i Syrien

Uppdaterad
Publicerad

Den USA-ledda alliansen har genomfört minst 150 bombningar av IS-mål i Syrien sedan i tisdags, enligt Syriska människorättsobservatoriet. Samtidigt sitter hundratusentals människor fast mellan fronten mot IS och den turkiska gränsen.

Bombningarna ingår i en rebelloffensiv mot staden Raqqa, som är Islamiska statens (IS) starkaste fäste, uppger det oppositionella Syriska människorättsobservatoriet (SOHR), som bevakar kriget från Storbritannien. Även amerikanska soldater deltar i striderna, rapporterar nyhetsbyrån AFP.

Trots de omfattande attackerna har nästan inga civila dödats, eftersom byarna som anfallits är tömda på invånare, enligt SOHR.

IS rycker fram

Raqqas omkring 300.000 invånare blir alltmer desperata i takt med att fronten flyttas närmare, och betalar människosmugglare tusentals kronor för att fly, förklarar människorättsaktivisten Hamoud al-Musa inifrån Raqqa.

– Det är nästan ingen som rör sig ute på gatorna, säger han till AFP.

Islamiska staten vinner samtidigt mark i strider mot syriska rebeller nära gränsen mot Turkiet, rapporterar nyhetsbyrån Reuters med hänvisning till SOHR. Minst 100.000 syriska internflyktingar uppges befinna sig mellan fronten mot IS och den turkiska gränsen, enligt Läkare utan gränser (MSF), som evakuerar personal och patienter från sjukhus i området.

– Det finns ingenstans för människor att fly när striderna närmar sig, säger MSF:s regionchef Pablo Marco till AFP.

Ryska bombningar

Människorättsorganisationen Human Rights Watch (HRW) tror att siffran kan vara så hög som 165.000 människor.

Ryssland har trappat upp bombningarna av oljeanläggningar i Syrien som kontrolleras av den extremistiska sunnirörelsen Nusrafronten, enligt ryska myndigheter.

Minst 15 människor dödades i dag när den syriska regimen bombade mål i rebellkontrollerade delar av staden Aleppo, enligt räddningsarbetare. Ytterligare 13 människor dödades i flygattacker mot städerna Hreitan och Kfar Hamra.

Kriget i Syrien

Minst 280.000 människor har dödats i det mer än fem år långa inbördeskriget i Syrien. Fler än 4,6 miljoner människor har drivits på flykt.

I februari slöts en bräcklig vapenvila mellan regimen och de stridande grupperna i Syrien. Islamiska staten och Nusrafronten omfattas dock inte av avtalet.

En USA-ledd allians bombar IS-mål i Syrien och Irak. Även Ryssland, som deltar i kriget på den syriska regimens sida, genomför flygattacker.

Källa: SOHR, FN, TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.