Foto: SVT

Många befaras döda efter lavin i Italien

Uppdaterad
Publicerad

Många befaras ha dött efter att en lavin drog in över ett hotell i Italien. Lavinen tros ha utlösts av gårdagens jordbävning.

Uppemot 30 personer tros ha befunnit sig på hotellet när lavinen utlöstes under den sena eftermiddagen igår, uppger myndigheterna.

Hotellet heter Rigopiano och ligger i staden Farindola i Gran Sasso-bergen i centrala delarna av regionen Abruzzo.

Tre meter snö

När den italienska räddningstjänsten väl kom på plats under den tidiga morgonen möttes de av ett hotell som täckts helt av lavinen. Trots att den italienska räddningstjänsten är väl utbyggd har man haft svårt att ta sig fram till olycksområdet. Kraftiga snöfall har gjort redan svårtillgängliga områden blivit mer avskuran. Dessutom är vägarna till staden, Farindola som hotellet ligger i, avstängda efter jordbävningen igår. Sista biten in mot Farindola tog man sig på skidor.

Nyhetsbyrån Ansa hänvisar till chefen för räddningstjänsten som nått fram till hotellet.

– Det är många döda, säger han.

Fågna på hotellet

Italienska Public Service-bolaget RAI rapporterar att överlevande sms:at inifrån hotellet

– Hjälp oss, vi dör av kyla här inne!

Enligt italienska medier ska två barn befunnit sig på hotellet. Just nu jobbar man intensivt med att gräva fram människor ur rasmassorna. Hittills har ett offer dragits ut och en överlevande. Den överlevande är en man som ska ha sagt att han har fru och barn kvar inne i rasmassorna.

Svårt räddningsarbete

Mårten Johansson vid Åre lavincenter säger till Svt Nyheter att räddningsinsatsen kan bli svår.

– Att lavinen har gått ned i ett hus gör att det inte blir den klassiska lavinräddningen som vi är vana att prata om. Då en skidåkare, skoteråkare eller klättrare är begravd ute på fjället så har man för det mesta räddningsutrustning på sig som gör att man kan bli hittad. Här handlar det om personer som kanske låg i sin säng eller satt vid matbordet och inte alls är utrustade på det här sättet. den här insatsen är snarare att jämföra vid raserat hus efter jordbävning än lavinräddning, säger han till Svt Nyheter.

Förödelse

Bilder inifrån hotellet visar hur snön trängt in och förstört allt i sin väg. Framför allt är det övervåningen som är förstörd där lavinen krossat taket. Staden Farindola ligger i Gran Sasso-massivet och är en populär skidort farmför allt för romare, säger Svt:s korrespondent Kristina Kappelin.

– Att romare åker hit under helgen är väldigt populärt.

Just den här delen är drabbad av jordbävningar och ligger inte långt från Amatrice som förstärdes i en jordbävning förra året.

Larmades via WhatsApp

Larmet till räddningstjänsten kom via appen WhatsApp. Enligt italienska medier ska det ha varit hotellets kock som befann sig utanför hotellet när lavinen slog till som larmade. Han och ytterligare en anställd ska ha tagit skydd i en bil. Av de kring trettio som saknas tros 22 vara turister, resten anställda vid hotellet. Enligt svenska UD är inga svenskar drabbade.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.