Till vänster Frankrikes president Hollande. Under fredagsmorgonen demonstrerade pensionärer utanför finansdepartementet i Aten. Foto: TT

Omröstning i grekiska parlamentet

Uppdaterad
Publicerad

I eftermiddag börjar debatten och omröstningen i Greklands parlament om hur parlamentet ska ställa sig till premiärminister Tsipras nya reformförslag.

Reformförslaget som Alexis Tsipras lämnade över till Eurogruppen sent igår kväll innehåller mycket tuffa åtstramningar för det grekiska folket, och detta ska parlamentet ska ta ställning till idag.

Trots åtstramningarna, som bland annat höjer pensionsåldern, så räknar många med att Grekland kommer ge sitt stöd.

Ekonomiska krisen i Grekland

Frankrikes president François Hollande säger att Greklands förslag är ”seriöst och trovärdigt” men understryker att inget är klart än.

Finansminister Magdalena Andersson (S) tycker att ett avtal mellan Grekland och långivarna har kommit närmare de senaste dagarna.

– Ja, sen i tisdags, men fortfarande är läget väldigt bekymmersamt, säger hon.

Blir det ett avtal tror du?

– Det vore oklokt att sia om innan de här förslagen är analyserade och innan vi vet hur euroländerna ser på det, säger Andersson.

”Allt kommer gå bra”

När ministrar som tillhör Tsipras regeringsparti Syriza anlände till parlamentet i förmiddags var det flera som gav uttryck för att förslaget kommer att få ett ja.

– Självklart kommer förslaget att gå igenom, sa Nassos Athanassiou, som tillhör Syriza.

– Vid denna tidpunkt kommer vi att ge stöd till premiärministern, och parlamentet är mycket välinformerad när det gäller vad som händer. Allt kommer att gå bra, sa Ioannis Amanatidis, även han parlamentaiker för Syriza

Uppgifter gör också gällande att nyckelpersoner från långivarsidan kommer att hålla ett telefonmöte under fredagen.

Eurogruppens ordförande Jeroen Dijsselbloem sa att ett ”stort beslut” kan komma att fattas på lördag då finansministrarna träffas.

Toppmöten i helgen

Greklands nya förslag till reformer diskuteras av eurozonens finansministrar i morgon. På söndag hålls sedan ett toppmöte när EU:s stats– och regeringschefer samlas i Bryssel. Om Greklands förslag anses hållbara och tillräckliga av EU-kommissionen, IMF och Europeiska centralbanken ligger vägen öppen för att acceptera ett nödprogram.

Marknaden reagerar positivt

Stockholmsbörsen fortsatte uppåt i den inledande handeln med stöd av nya kurslyft på Kinabörserna tidigare på morgonen. Även de ledande Europabörserna steg i öppningen.

Klockan 9.30 hade OMXS-index stigit 1,6 procent till 517,4.

Sannolikheten för en överenskommelse mellan Grekland och dess långivare tros ligga bakom reaktionerna på börserna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ekonomiska krisen i Grekland

Mer i ämnet