Omstridd grundlag antogs i Ungern

Uppdaterad
Publicerad

Ungerns i huvudsak höger-centerinriktade parlament antog på måndagen en kontroversiell en ny grundlag som många fruktar leder till en cementering av makten och abortförbud.

Trots ett kompakt motstånd från oppositionen blev röstsiffrorna 262 för nya författningen och 44 emot.

Kritiker: Hotar demokratin

Förslaget har utformats endast av premiärminister Viktor Orbans parti Fidesz. Kritiska röster har höjts om att den nya konstitutionen hotar demokratin och att grundlagen har arbetats fram alldeles för snabbt och utan medborgarnas insyn.

Den nya lagen innebär bland annat att Fidesz skulle ha kvar viktiga poster även om partiet förlorar nästa val. I konstitutionen – som träder i kraft 2012 – införs krav på två tredjedelars majoritet för fler beslut.

Författningsdomstolens makt inskränks också, och presidenten får makt att upplösa parlamentet om ingen budget har antagits före den 31 mars varje år. Problemet med det är att Ungerns finanspolitiska råd har rätt att lägga veto mot alla budgetar, och rådet kommer sannolikt att kontrolleras av maktpartiet Fidesz även om man förlorar nästa val.

Flera grupper oroas

Dessutom finns det en oro hos homosexuella och icke-troende eftersom författningen är starkt influerad av ”det kristna arvet” och att man ska värna om traditionella äktenskap mellan man och kvinna.

Den nya lagen slår bland annat fast att det är Gud och kristendomen som håller samman landet, och att staten ska skydda liv redan från befruktning. Kritiker tror att formuleringarna kommer leda till diskriminering av andra religioner och förbud mot abort.

Socialisterna och Ungerns gröna parti bojkottade dagens omröstning, medan ultranationalistiska Jobbik röstade emot.

SVT/TT

Fakta | Ungerns nya författning

* Den nya författningen träder i kraft 2012 men ska först godkännas av presidenten.

* I texten slås fast att ”Gud och kristendomen håller samman nationen”. Det står också att äktenskapet är mellan en man och en kvinna.

* Författningsdomstolen förlorar makten att besluta om budget- och skattefrågor.

* En ny myndighet införs som ska övervaka rättsväsendet. Ordföranden utses av parlamentet, vilket kritiker misstänker är för att maktpartiet Fidesz vill öka sitt inflytande ytterligare.

* Presidenten får makt att upplösa parlamentet om det inte antagit en budget före den 31 mars varje år.

* Två tredjedelars majoritet i parlamentet krävs för att ändra på bland annat pensionsfrågor och finanspolitiken, vilket försvårar införandet av euro.

Källa: TT/AFP

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.