”Penny Lane” inringat, strax utanför Guantanamobasen. Foto: AP

Guantanamofångar fick egna villor

Uppdaterad
Publicerad

Ett antal al-Qaida-terrorister inspärrade i fängelse på Guantanamobasen omvändes. Som tack fick de leva ett komfortabelt liv i egna villor, området kallades ”Penny Lane”.

För den tv-tittare som följer ”Homeland” på SVT, känns kanske idén igen: farlig terrorist övertalas att arbeta för USA och skickas sedan tillbaka till det land och den terroristorganisation hen kom från.

Den idén har använts i verkligheten av amerikanska underrättelsetjänsten CIA med al-Qaida-fångar på Guantanamobasen.

Men innan den nyvunna agenten kunde sättas i arbete, så fick fick de omvända, nyblivna amerikanska agenterna leva ett, förhållandevis med sina medfångar, lyxliv lite utanför Guantanamofängelset i ett ”villaområde” som fick namnet ”Penny Lane”.

Fick se på porr

Privat kök, en terrass, modernt utrustat badrum och tv med tillgång till vilken typ av filmer du önskar. Till och med porrfilmer. Kanske inte den mest vanligt förekommande bilden av hur en misstänkt terrorists liv inspärrad av USA på Guantanamobasen ser ut.

Men ett mindre antal omvända före detta al-Qaida-terrorister fick alltså byta fängelset mot just denna lite mer hotelliknande tillvaro.

Motprestationen var att istället arbeta med CIA och USA i jakten på al-Qaida och dess dåvarande ledare Usama bin Laden. Det rapporterar nyhetsbyrån AP och brittiska tidningen Telegraph.

The Beatles namngav området

Att villaområdet fick namnet ”Penny Lane” efter en Beatles-låt, var ingen slump. Tidigare hade en annan hemlig del av fängelset fått namnet Strawberry Fields efter en annan Beatles-melodi: ”Strawberry fields forever”. Det var de fångar som bedömts vara allra farligast som placerades där, och de skulle få stanna i Strawberry fields för alltid (forever).

Dubbelagenter svek

Programmet både startades och avslutades under president George W. Bushs tid vid makten, ”Penny Lane” var verksamt 2003 till 2006. Det var inte mer än en handfull omvända agenter som verkligen skickades tillbaka för att infiltrera terroristceller, och en av anledningarna att projektet skrotades var att minst en av de agenter som skulle arbeta för USA istället var drivande i den Jemen-baserade terroristcell som anses vara en av de farligaste inom al-Qaida-nätverket.

Guantanamofängelset

  • Amerikanskt fångläger som ligger på Kuba.
  • Sedan 2002 fångläger för misstänkta terrorister, mestadels med koppling till al-Qaida.
  • President Obama har lovat att stänga lägret senast 2010, det används dock fortfarande.
  • Svensken Mehdi-Muhammed Ghezali satt fängslad på Guantanamo januari 2002 till juli 2004. USA har inte avslöjat vad han misstänktes för och inget åtal är väckt.
  • Lägret har kritiserats av bland andra Amnesty och Human Rights Watch, de menar att tortyrliknande metoder används.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.