En demonstrant håller upp det sista tryckta exemplaret av den nu nedlagda oppositionella tidningen Népszabadság. Foto: TT

Oppositionell tidning i Ungern läggs ned – stora protester

Publicerad

Ungerns största dagstidning, vänstertidningen Népszabadság, har lagts ned utan förvarning. Tusentals demonstranter protesterar och journalisterna på tidningen kallar det för en kupp. Oppositionspartier och journalister menar att det är regeringspartiet Fidesz som ligger bakom.

Under lördagen fick de anställda journalisterna som förberedde måndagens utgåva av Ungerns största oppositionella tidning Népszabadság veta att tidningen skulle läggas ned. De anställda som inte var på jobbet fick brev hem där det stod att de var uppsagda, och ingen släpptes in i byggnaden.

Säger att det handlar om ekonomi

På tidningens hemsida ser man nu bara ett pressmeddelande där ägarna, österrikiska Mediaworks, skriver att all produktion på tidningen är avslutad tills man lyckats hitta en ny lönsam affärsmodell för tidningen. Ägarna skriver att man tappat 74 procent av sin utgåva på tio år och att situationen är ohållbar. De nya ägarna tog över den 30 september.

Flera anställda på tidningen, samt oppositionspartier och aktivister, menar dock att regeringspartiet Fidesz ligger bakom nedläggningen.

”Jag är stolt över att ha jobbat för tidningen som dödades av Fidesz imorse.” skriver reportern Katalin Halmai på Twitter.

”En kupp”

En anonym redaktör på tidningen säger till nyhetsbyrån AFP:

– Självklart vill de måla upp det här som att det är ett ekonomiskt beslut. Men det är inte sanningen. Det är ett hårt slag mot den grävande journalistiken och pressfriheten. Népszabadság var den största redaktionen när det kommer till kvalitativ journalistik i Ungern, som försökte försvara grundläggande fri och rättigheter.

På tidningens Facebooksida skriver man att man betraktar nedläggningen som ”en kupp”.

Beslutet om nedläggningen kom precis efter att Népszabadság avslöjat korruptionsanklagelser mot en minister i Fideszpartiet, och en skandal om riksbankschefen. Tidningen har ofta kritiserat premiärminister Viktor Orbán.

Drygt 2.000 demonstranter

Oppositionspartiet Socialisterna säger att det var en ”svart dag för pressen”. Och i Budapest samlades 1.500-2000 demonstranter utanför tidningens redaktion och skanderade ”Orbán ut!” enligt AFP.

Även högerextrema Jobbik protesterade mot nedläggningen och hävdade att premiärminister Viktor Orbán vill kontrollera alla ungerska medier.

Europaparlamentets president Martin Schulz uttryckte sin oro över beslutet och sa att han stod i solidaritet med demonstranterna.

Förnekar all inblandning

De österrikiska ägarna Mediaworks hävdar att beslutet enbart togs av affärsmässiga skäl. Och Fidesz förnekar all inblandning. ”Att påverka en medieägares interna beslut skulle verkligen vara ett angrepp mot pressfriheten” sa partiet i ett uttalande.

Orbáns politik – bland annat vad gäller pressfrihet och domstolarnas oberoende – har flera gånger fått officiell kritik från EU. Efter att ha kommit till makten 2010 har Orbán och hans parti Fidesz anklagats för att underminera demokratiska institutioner och sätta munkavle på medier.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.